Центърът за безопасен интернет и „Теленор“ обучиха нови 295 киберскаути

10.04.2019 | Новини

Нови 295 петокласници от 10 населени места се обучиха по програмата „Киберскаут“ на Центъра за безопасен интернет и „Теленор“  през първите три месеца на 2019 г. Обучителната програма се провежда успешно за пета поредна година. За този сезон Центърът за безопасен интернет получи близо 60 заявки за обучения от цялата страна.

Чрез различни интерактивни занятия в продължение на два дни новите киберскаути се запознават с основните рискове в мрежата и с начините за предпазване и справяне с тях. През първия ден на обучението посредством учене чрез преживяване в рамките на индивидуална и групова работа учениците се запознават с основните опасности в интернет: както с техническите (вируси, „хакнати профили“ и др.), така и с рисковете, свързани с мрежата като социална среда (контакти с непознати хора, някои от които могат да бъдат злонамерени, включително и педофили, онлайн тормоза между връстници и др.) и като източник на информация (фалшиви новини, манипулации). Те разглеждат и основните начини за предпазване (антивирусни програми, настройки за безопасност на профила в социалната мрежа, проверяване на информацията, която непознат онлайн дава за себе си) и реакция (докладване и блокиране, подаване на сигнал и др).

През втория ден на обучението петокласниците се подготвят да изпълняват трите роли на киберскаута: да дават пример за отговорно поведение онлайн и „офлайн“; да съветват връстниците си при онлайн проблеми и да предават знанията си за онлайн безопасността на връстници и родители.

След обучението сертифицираните кибераскаути се организират в „киберскаутски отряди“ и продължават да работят, като изпълняват „киберскаутски мисии“ за разпространяване на знание за онлайн безопасността.

Повече за програмата можете да научите тук.