„Чети, брате, чети”

22.12.2019 | Бюлетин

 Тя трябва да е „обща“ и достъпна за всеки „любородец“. С тази заръка през 1840 г. двамата благодетели Васил Априлов и Николай Палаузов учредяват първата българска училищна обществена библиотека – към Габровското взаимно училище. Няколко десетилетия по-късно 160 габровски дарители обединяват усилията си и финансират строежа на нейна собствена сграда, която става и читалищен дом. 

Как продължава дарителската традиция в Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” в Габрово днес разказва нейната директорка Савина Цонева:

Дарителството е в основата на множество културни и просветни институции през цялата история на България, а и днес. Във времето са запазени свидетелства и ярки факти, свързани с благотворителни жестове на бележити личности, довели до основаването на български училища, библиотеки, читалища. 

В далечната 1861 г. в Габрово е основано „Българско народно читалище”, с което се поставя началото на самостоятелната габровска библиотека. Под различни имена – читалищна библиотека, Библиотека на странните ученици (1876), Габровски клон на приятелската дружина (1887), Народна библиотека „Априлов-Палаузов” (1892), Окръжна библиотека (1959) и днес Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” осъществява основната си цел, записана в първия устав: „Да доставя на читалищната публика средства за прочитане, да подпомага българската книжнина, да улеснява сиромашките ученици и въобще да разпространява образование между народа и в областта„. 

Библиотеката съществува благодарение на първия дарителски акт – един сандък книги и няколко будни габровци, носещи възрожденския стремеж към образование и просвета. Първоначално книжната сбирка включва част от училищната библиотека, създадена през 1840 г., личната библиотека на Васил Априлов, пренесена от Одеса през 1858 г., както и книги, дарени от габровци. 

През годините дарители на библиотеката са изключителни личности и благодетели – индустриалци и скромни занаятчии,  учители, ученици и граждани, свързали живота си с призива: „Чети, брате, чети”. Не могат да бъдат споменати имената на всички онези, които са дали немалки суми за построяване на театрално-библиотечното здание, но сред тях са видните габровци Иван Хаджиберов, Цанко Хаджистойчев, Тотьо Антипов, Иван Пецов, Пенчо Семов, Христо Р. Бобчев, Пенчо Бонев, дядо Миню Попа, Васила Антипова, Иван Калпазанов, д-р Петър Цончев, Марина Борова, Стефан Станимиров, Неделчо Бенев, Кольо Конкилев и много други. Сред тях са и габровци, подарили ценните си лични библиотеки за обща полза. 

Един от най-големите дарители е Пенчо Семов, който през 1923 г. основава фонд на стойност 21 500  лв. в акции, сумите от които да се употребяват за закупуване на нови книги. Велика Пецова прави завещание, с което оставя цялото си имущество на стойност 500 000 лв. на библиотека „Априлов – Палаузов”, наследниците на Христо Марокинджиев дават 50 000 лв., а наследниците на Стефан Сватов – 100 000 лв. за закупуване на техническа литература. 

Спомоществователи в миналото и днес са също множество организации и институции. Дарения правят Министерството на народното просвещение, Габровската община, Габровската популярна банка, Съюзът на габровските индустриалци и др. 

Дарителството и днес е важна част от развитието и обогатяването на библиотечните фондове и колекции. След 1989 г. фондация „Отворено общество”, фондация „Сейбър”, Британският съвет, Посолството на САЩ, „Гьоте институт“, културните служби към различни посолства, университети, издателства и други институции, както и отделни лица продължават традицията, като предоставят безвъзмездно компютърна техника и различни издания на хартиен и електронен носител. Национално читалище „Луи Брайл” изпрати „говорящи книги” за незрящи потребители. 

Дълги години всички редакции на местните вестници предоставяха безвъзмездно броеве от своите медии. Получавали сме редки и ценни издания от Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”, Българската академия на науките, СУ “Св. Климент Охридски”, Университета за библиотечни и информационни технологии, Ротари клуб, Габровската търговско-промишлена палата, „Глобул” (сега „Теленор“) и др. 

Едно от най-големите дарения на компютърна техника е чрез програма „Глоб@лни библиотеки – България“ – по проект „Българските библиотеки – място за достъп до информация и комуникация за всеки” (2009 – 2013) със субсидия от фондация „Бил и Мелинда Гейтс” беше създадена компютърна зала. Интересни и ценни дарения са също карикатурната изложба от Дома на хумора и сатирата „Ще изяде ли мишката книжката?”, живописни портрети на Васил Априлов, Христо Ботев, Иван Вазов, Георги Раковски и Пенчо Славейков – дело на поета Димитър Горсов. Даренията са експонирани в залите на библиотеката. 

По повод 150-годишнината на библиотеката по инициатива на кмета на Габрово Таня Христова бяха събрани близо 200 книги с лично послание към читателите. 

През 2012 г. по проект „American shelf” на Посолството на САЩ библиотеката получи оборудване и книги на обща стойност 6000 $, а фондация „Америка за България” дари книги на английски език на стойност 3000 $.

 Габровската библиотека е една от десетте в България, на които са подарени роботи „Финч“ за обучение по компютърно моделиране и информатика. Чрез Посолството на САЩ в България и фондация „Глоб@лни библиотеки – България“ са обучени също консултанти за провеждане на безплатни уроци. 

През 2017 г. чрез дарителска акция на ученици от Националната Априловска гимназия библиотечният фонд се обогати с около 300 тома. Само през 2019 г. като дарение пристигнаха 1320 тома на стойност 10 650 лв. от 130 частни лица и над 60 организации. Млади доброволци от „Интеракт” Габрово организираха събирането на още около 1500 книги. 

На нас и на още четири регионални библиотеки издателство „Индекс” изпрати 22 тома на руски език. Пристигна и дарение от Сдружение за градски читални (ЧитАлнЯта) – 110 книги от различни области на знанието. Чрез Посолството на САЩ и фондация „Глобални библиотеки – България” получихме и шест  програмируеми играчки „Вее Вотт” за най-малките.

Дарителството е тясно свързано и с доброволчеството в полза на библиотеката. От 2012 г. към Регионална библиотека „Априлов – Палаузов” работи Клуб на доброволеца, чиито членове активно се включват в инициативи на библиотечния екип, свързани с четенето и книгата. Партнираме с Дневен център за възрастни хора с увреждания, със сдружение „Равен старт” за деца-аутисти и др.

Разбира се, не е възможно да бъдат изброени всички дарения, както и не бихме могли да споменем имената на всички дарители, но с дълбока признателност оценяваме техните дарителски жестове. 

Най-ценното е, че габровци продължават традицията на своите предци – да даряват за образование, култура и „за общото благо”.