Изложбата „Благобектив 2018“ ще гостува в Стара Загора

22.05.2019 | Новини, Събития

След успешното си представяне в Смолян през месец май т.г. трите фотоистории, отличени през 2018 г. в единствената грантова програма за фотография у нас „Благотворителността през обектива“, ще гостуват в Стара Загора. Снимките ще бъдат подредени в регионалната библиотека „Захарий Княжески“ от 13 до 30 юни 2019 г. Откриването е предвидено за 13 юни от 17:30 часа.

В поредица от фотоси под названието „ВИЖ ТОВА или историята на кучето водач“ Борислав Трошев разказва за единственото по рода си училище за кучета водачи за незрящи в България, създадено от фондация “Очи на четири лапи”. Фотографиите са запечатали моменти от обучението на бъдещите четириноги помощници, от живота им в приемни семейства, както и от всекидневието на куче водач, което вече помага на човек с увредено зрение.

Проектът на Добрин Кашавелов „ВОДА ЗА ХАИР“ представя бай Манчо – човек, посветил живота си на търсенето на вода и изграждането на чешми „за хаир“. Освен с дарбата си да открива и “чува” водата, родопчанинът от десетилетия помага на хората и по много други начини. Възрастният мъж всяка седмица се моли и еднакво почита и джамията, и църквата.

„КАЛЕНИ В ОГЪН“ на Тихомира Методиева показва обикновени хора с необикновено хоби. Те рискуват живота си, за да помагат в ситуации, в които хората обикновено бягат – пожари, наводнения, земетресения и други бедствия. В момента в България има 220 доброволни формирования, в които членуват близо 3000 доброволци. Самата Тихомира Методиева е доброволец-пожарникар и секретар на Националната асоциация на доброволците в Република България.

От 5 юли до 5 август т.г. фотосите на Тихомира Методиева ще гостуват в софтуерната компания „Мелън“ в София. „Мелън“ вече беше домакин да другите два фотопроекта.