Фотопроекти от „Благобектив 2018“ ще бъдат показани в София през юли

02.07.2019 | Календар, Новини

От 5 юли до 5 август 2019 г. фотосите на Тихомира Методиева, посветени на доброволците-пожарникари, ще гостуват в софтуерната компания „Мелън“ в София. „Мелън“ вече беше домакин да другите два фотопроекта, отличени през 2018 г. в единствената грантова програма за фотография у нас „Благотворителността през обектива“ .

„КАЛЕНИ В ОГЪН“ на Тихомира Методиева показва обикновени хора с необикновено хоби. Те рискуват живота си, за да помагат в ситуации, в които хората обикновено бягат – пожари, наводнения, земетресения и други бедствия. В момента в България има 220 доброволни формирования, в които членуват близо 3000 доброволци. Самата Тихомира Методиева е доброволец-пожарникар и секретар на Националната асоциация на доброволците в Република България.

През юни трите фотоистории от „Благобектив 2018“ бяха представени в регионалната библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора. Сега те отново са в София и ще бъдат показани последователно в Клуба на фоторепортера в подлеза между сградите на Министерския съвет и президентската администрация.

Поредицата ще започне с фотопроекта на Добрин Кашавелов „ВОДА ЗА ХАИР“, който ще може да се види в клуба от 16 юли т.г. Откриването е на 16 юли от 19 часа. Фотосите представят бай Манчо – човек, посветил живота си на търсенето на вода и изграждането на чешми „за хаир“. Освен с дарбата си да открива и “чува” водата, родопчанинът от десетилетия помага на хората и по много други начини. Възрастният мъж всяка седмица се моли и еднакво почита и джамията, и църквата.

След него в Клуба на фоторепортера ще гостуват снимките на Борислав Трошев под названието „ВИЖ ТОВА или историята на кучето водач“. С тях авторът разказва за единственото по рода си училище за кучета водачи за незрящи в България, създадено от фондация “Очи на четири лапи”. Фотографиите са запечатали моменти от обучението на бъдещите четириноги помощници, от живота им в приемни семейства, както и от всекидневието на куче водач, което вече помага на човек с увредено зрение.