БДФ: Не пипайте Закона за социалните услуги

04.12.2019 | Новини, Становища

Като обединител на големите дарители в България Български дарителски форум (БДФ) е сериозно обезпокоен от опитите за блокиране на Закона за социалните услуги (ЗСУ), преди още да е влязъл в сила на 1 януари 2020 г.

БДФ изразява пълната си подкрепа към приетия на 22 март 2019 г. Закон за социалните услуги и се противопоставя категорично на внесените законопроекти за отмяна и за изменение и допълнение на ЗСУ. Отмяната на закона (със законопроект № 954-01-76 от 6 ноември 2019 г.) или изменението му с внесения на 21 ноември Законопроект за изменение и допълнение на Закона за социалните услуги (№ 954-01-81) биха имали изключително негативен ефект върху предоставянето на социални услуги и върху грижата за уязвими групи от хора като цяло.

В мотивите към законопроекта за отмяна на ЗСУ липсват правен анализ на закона, както и аргументи по същество за нуждата от отмяната му. Внесеният законопроект за изменение и допълнение на ЗСУ предвижда цялостна подмяна на философията, логиката и целта на закона и не само не предлага работещи решения, а връща проблеми отпреди 30 години.

Във връзка с това БДФ изпрати свое подробно аргументирано становище до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, председателите и членовете на шест парламентарни комисии, както и до новия социален министър Деница Сачева.

Моля, вижте пълния текст на становището ТУК.