На края на света, в края на времето

15.03.2019 | Бюлетин

Домашни грижи за стари хора на фондация „Проект Северозапад“

„Тя е на 72 години и е прикована за леглото, не може да седне дори в количка. Сутрин, като отида при нея, първо паля печката, след това сменям памперса, меря й кръвното, давам й закуска и хапчетата, правя масаж на болните й крака. После ходя за обяд и за вечеря.“

„Някога той бил журналист, преди много години дошъл да живее в селото заедно с жена си. Тя починала, той останал сам, а после получил инсулт. Започнах да го посещавам всеки ден, да му помагам за домакинската работа. Това му помогна да се вдигне на крака. Благодарение на моите грижи неговото състояние се подобри значително.“

„Тя има син и дъщеря. Синът й живее при нея, но все едно го няма. Дори за дървата се грижи кметът, защото синът „няма време“. Дъщеря й получава пенсията, но изобщо не идва. По главата й пада мазилка от тавана, няма кой да я изкъпе с месеци. Тази жена живее като куче…“

Това са само част от тъжните истории на изоставени възрастни хора в селата на обезлюдената Северозападна България. Разказват ги техните домашни помощници, изпратени там от фондация „Проект Северозапад“. В повечето случаи те са единствените хора, които редовно посещават самотните и болни старци.

„Проект Северозапад“ се грижи за забравените пенсионери „на края на света“ от 2016 г. Фондацията поддържа склад за дарени храни. Всяка година организира медицински прегледи за възрастните хора със специалисти от столичната Александровска болница. От тази пролет ще започне да приготвя и разнася храна по домовете за старите хора от над десет села в региона.

Услугата „Помощ в дома“ се предлага през зимните месеци в селата около Мездра от три години. В различните случаи посещенията на домашния помощник са всекикневни, през един или няколко дни в зависимост от състоянието на съответния възрастен човек. Нуждаещите се с ниски пенсии обаче са много, а фондацията няма средства, за да обучи и наеме достатъчно помощници. „Проект Северозапад“ разчита на първото издание на националната кампания БЪЛГАРИЯ ДАРЯВА от 22 до 31 март т.г., за да осигури подкрепа на повече болни самотни хора в най-бедния край на Европейския съюз.

„Със средствата, които набираме, ще осигурим домашни помощници, които да се грижат за повече хора в повече села. Важно е да отбележим, че дарителските средства покриват 90% от стойността на услугата, останалите 10% потребителите заплащат сами. Само в единични случаи след проведена социална оценка и взети становища на местните власти покриваме услугата на 100%“, обясни Яна Рупева от фондацията.

400 лв. осигуряват месечната заплата на един домашен помощник за четири часа на ден. Изчисленият показват, че 5 лв. осигуряват подкрепа на един възрастен човек за един ден.

Фондация „Проект Северозапад“ има дългосрочен ангажимент към възрастните хора в този край на България. Подкрепяйки нейната дейност, дарителите помагат те да се чувстват независими от съседи и роднини и спокойни, че има на кого да разчитат за нещата, с които трудно се справят сами.

Каузата на „Проект Северозапад“ е подчинена на разбирането, че старостта не трябва да е време на загуби, раздели и липси. Екипът на фондацията вярва, че възрастните хора трябва да могат да живеят достойно в средата, в която се чувстват най-добре. А това е възможно благодарение на дарителите.


Повече за каузата на фондация „Проект Северозапад“ в сайта на БЪЛГАРИЯ ДАРЯВА

Други възможни начини за подкрепа:

>>> чрез он-лайн дарение или SMS на 17 777: DMS ZA BABA

>>> чрез он-лайн дарение през www.platformata.bg