Градът е голям и спасение дебне отвсякъде

15.03.2019 | Бюлетин

Подкрепа за повишаване на самостоятелността на младежи с интелектуални затруднения от Дневен център „Светове“

От четири месеца в офиса на Български дарителски форум (БДФ) помага Алекс. Тиха и старателна, тя идва всяка сряда сутрин, почиства подовете и мебелите, изхвърля боклука. В началото я довеждаше нейната наставничка Гергана. Постепенно Алекс свикна с работата, стана още по-сръчна, отпусна се, започна да общува по-свободно със служителите във форума. И най-голямата разлика – тя вече идва и си тръгва сама. Пътува без придружител в градския транспорт до различни точки на София.

23-годишната Алекс е една от 30-те младежи с интелектуални затруднения в Дневен център „Светове“ на фондация „Светът на Мария“. За нея тази самостоятелност е сериозно постижение, извоювано с много труд и с помощта на специалистите от фондацията. Тя й дава самочувствие и увереност, че може да се справя в живота сама, без постоянен надзор.

Антонио и Габи от дневния център обаче все още имат нужда от подкрепа, за да постигнат автономността на своята приятелка Алекс. Антонио се включва в две от ателиетата на фондацията и мечтае един ден да си намери платена работа. Но за тази цел е необходимо целенасочено обучение, което да му даде сигурност в самостоятелното придвижване. Габи има същия проблем – тя бележи голям напредък в развитието на своите умения в изработването на сувенири, но не може да стигне сама от къщи до дневния център. За нея е ключово важно да бъде придружавана от подготвен човек, който може да я насърчи да развие своята ориентация и да изгради умения, които гарантират нейната безопасност при придвижване в града без асистент.

Именно на хора като Антонио и Габи иска да помогне проектът, с който фондация „Светът на Мария“ участва в първото издание на националната инициатива БЪЛГАРИЯ ДАРЯВА от 22 до 31 март т.г. Необходими са 2250 лв. за трима младежи от дневен център „Светове“. С парите ще се проведе тримесечно обучение, ще се покрият разходите за подготовка на маршрут, наемане и обучение на придружители, както и за съпровождане на хората с интелектуални затруднения от техния дом до дневния център и обратно, ще се организират срещи с близките им за повишаване на доверието към способностите на техните деца с увреждания.

Очакваме в резултат на дарителската кампания и реализираната програма трима младежи да постигнат съществена самостоятелност в придвижването. За тези хора това е ключова инвестиция, тъй като ще им позволи да участват в различни дейности и да организират живота си, без да ангажират друг член на своето семейство, казват от „Светът на Мария“. Младежите, преминали обучение, ще могат да се включват в трудова практика и според способностите си – в трудова заетост.

Програмите, насочени към повишаване на независимостта на хората с интелектуални затруднения, са ключови за фондацията. Защото придобиването на социални, битови и трудови умения не носи достатъчно стойност за социално включване и бъдеща житейска реализация, ако човек не може сам да стигне до работното си място например.

Защо потенциалните дарители да подкрепят именно тази кауза? Младите хора с интелектуални затруднения имат нужда от малко помощ, за да станат пълноценни членове на обществото. Фондацията прилага подходи на работа, които осигуряват условия за тяхното развитие. Всеки лев се прилага точно за каузата, за която е дарен, а резултатите са видими. Също както при Алекс.

 


Повече за каузата на фондация „Светът на Мария“ в сайта на БЪЛГАРИЯ ДАРЯВА

Други възможни начини за подкрепа:

>>> чрез он-лайн дарение или SMS на 17 777: DMS SVETOVE

>>> чрез други механизми, описани на страницата на фондация „Светът на Мария“