Код „Зелено“

15.03.2019 | Бюлетин

Българска фондация „Биоразнообразие“ организира международен летен университет за биосферните паркове

„Боатин“, „Джендема“, „Козя стена“, „Стенето“, „Царичина“, „Северен Джендем“, „Пеещи скали“, „Соколна“, „Стара река“. Тези някогашни биосферни резервати вече са обединени в биосферен парк „Централен Балкан“. През 2017 г. той и още три такива парка в България стават част от програмата „Човек и биосфера“ на ЮНЕСКО. Днес те са сред най-важните центрове за опазване на биоразнообразието и дивата природа на Стария континент.

Това лято „Централен Балкан“ има уникалния шанс да покаже природните си красоти и големи възможности за развитие пред изследователи и експерти от цяла Европа. За първи път България е поканена за домакин на традиционния международен летен университет за биосферните паркове по програмата на ЮНЕСКО. Основен организатор е регионалният офис на ЮНЕСКО във Венеция, а домакин е Българска фондация „Биоразнообразие“.

Престижното събитие всяка година привлича участници и лектори от различни биосферни паркове и се фокусира върху теми, обучения и практически задачи, свързани с управлението и популяризирането на тези уникални територии. В продължение на една седмица в края на юли 2019 г. това ще се случи и в нашата страна.

Желанието на домакините е в летния университет да се включат повече млади природозащитници и еколози от България, които след това да станат посланици на тази новаторска природозащитна идея сред местните общности, от които идват. За целта обаче „Биоразнообразие“ има нужда от около 10 хил. лв., които да покрият разходите на българските участници. Надява се да ги получи чрез националната дарителска кампания БЪЛГАРИЯ ДАРЯВА от 22 до 31 март т.г.

Идеята българската фондация да бъде домакин на международен летен университет се ражда след участие на български представител в такива събития в Италия и Гърция. „През 2017 г. се срещнах с местното население в Сардиния, което силно вярваше, че статутът на биосферен парк може да помогне – да популяризира и развие района. Разговарях и с много млади хора, запалени от идеята за устойчивото развитие на своя регион. Това силно ме мотивира да пренеса този ентусиазъм сред хората, които живеят и развиват бизнес в новите биосферни паркове в България“, разказва Катрин Томова от „Биоразнообразие“.

Самата покана за провеждане на летен университет за биосферните паркове в България идва от директора на Венецианския офис на програмата на ЮНЕСКО в края на форума в Гърция през миналата година. Подготовката вече тече с пълна сила. Събитието в нашата страна ще бъде разгласено чрез каналите на ЮНЕСКО, други организации и бивши участници в летни училища от различните държави. Домакините от „Биоразнообразие“ се надяват да привлекат не само чуждестранни участници, но и – с помощта на дарители – повече младежи от българските биосферни паркове. В нашата страна вече съществува миниобщност от ентусиасти – ученици и други млади хора.

„Подкрепата за нашата кауза си струва, защото биосферните паркове имат потенциал да са територии, в които местните общности се развиват устойчиво. Младите хора могат да бъдат двигател на тази промяна, но трябва да бъдат запалени и обучени как се случва това по света и как може да се случи в България“, убедена е Катрин Томова.


Повече за каузата на Българска фондация „Биоразнообразие“ в сайта на БЪЛГАРИЯ ДАРЯВА

Други възможни начини за подкрепа:

>>> чрез он-лайн дарение през сайта на „Биоразнообразие“