Другият техен възможен живот

15.03.2019 | Бюлетин

„Шанс за невидимите супер майки“ на Български фонд за жените

След години на физически и психически тормоз Вяра* успява да избяга от Христо заедно с двете си дъщерички Рада и Софи – на 2 и на 5 години. Намира подслон в един от малкото кризисни центрове за жени – жертви на домашно насилие. Когато пристига, е на ръба на самоубийството, защото не вижда изход – съвсем сама с две малки деца, няма роднини, доходи и жилище, завършила е само средно образование. Отдавна мечтае да работи като козметик, но няма пари за обучение.
Истории като тази за жалост не са изключение. В България има 360 000 самотни майки. Цели 72% от тях са на прага на бедността, а близо 80% са принудени да се грижат за децата си съвсем сами. Често те нямат професия и затова никой не ги наема или пък работят за мизерна заплата, което обрича на бедност и тях, и децата им.

Тъкмо в такива ситуации помага програмата “Шанс за невидимите супер майки” на Български фонд за жените (БФЖ), започнала преди една година благодарение на доверието на Експресбанк. Тя подава ръка и на Вяра – с нейната финансова подкрепа жената записва курс по козметика и го завършва с пълно отличие. Днес младата жена и дъщерите й живеят в общинско жилище в Пловдив, тя има работа, увереност и спокойствие за ново начало.

В БФЖ са убедени, че жените, които отглеждат децата си сами, нямат нужда от съжаление, социални помощи и подаяния, а от образование и професионална квалификация. Само по този начин те могат да си намерят гъвкава и по-високоплатена работа, да бъдат икономически независими и да отглеждат децата си достойно. Защото „да отглеждаш детето си самостоятелно не е срамно“, казва Гергана Куцева от БФЖ. „За това се иска изключителна смелост и жертвоготовност, особено когато си заплашена от насилие и дискриминация, крайна бедност и социално изключване. Затова за нас самотните майки са супер майки.“
За да подкрепи повече супер майки като Вяра, програмата на БФЖ набира средства чрез първото издание на националната дарителска кампания БЪЛГАРИЯ ДАРЯВА, което ще се проведе от 22 до 31 март т.г.

Даренията за тази кауза всъщност са социални инвестиции. Програмата използва парите главно за стипендии за професионално обучение. Цената на курсовете е между 290 и 850 лв. в зависимост от избраната професия и степен на квалификация. Поемат се също допълнителни разходи, например за материали за самото обучение, за изваждане на медицинско свидетелство, транспорт, почасова грижа за децата по време на занятията, за психологическа и мотивационна подкрепа, която е особено необходима за жените, преживели насилие.

В програмата се включват жени, предварително подбрани от партньорите на БФЖ в София, Пловдив и Перник. Със събраните допълнителни средства Български фонд за жените планира да разшири обхвата на програмата към други населени места в страната.

До този момент шест супер майки успешно са преминали обучения по графичен дизайн, ресторантьорство, козметика, маникюр и работа с текстообработващи програми. Фондацията е осигурила кариерна консултация и им е помогнала да си намерят работа.

Подобно на останалите инициативи на БФЖ, „Шанс за невидимите супер майки“ иска да постигне дългосрочна и устойчива промяна в живота на жените, които сами отглеждат децата си. Затова програмата работи на няколко нива: осигурява на майките възможност за гъвкаво работно време и професия, която харесват; гарантира по-висок доход и намалява риска децата да изпаднат в бедност, която да възпрепятства тяхното развитие; работи срещу стигмата на самотното родителство; създава пилотна програма за овластяване на жени, преживели насилие, която да бъде използвана като добра практика при застъпничество пред държавните институции.

Експертите от БФЖ работят съвместно с кризисни центрове за жертви на насилие, които оценяват програмата като изключително важна стъпка от процеса на реинтеграция и социализация на преживелите насилие жени и деца. На институционално ниво няма подобни мерки, няма и предвидено финансиране за програми за овластяване.

Освен да приложи успешно програми за овластяване на майки, преживели насилие, в поне 10 български населени места, програмата на БФЖ цели да преодолее предразсъдъците срещу жените, които отглеждат децата си сами. „Сам по себе си изразът „самотна майка” е предубеждение, в което самостоятелността се бърка със самотата. Искаме да помогнем на тези жени да бъдат супер майките, които са, да разкажем на повече хора за невидимите трудности, които преодоляват ежечасно, за тревожните статистики, според които делът на самотните майки постоянно расте, и за нуждата от мерки за преодоляване на риска от бедност и осигуряване на стабилно бъдеще за тях и децата им“, обобщава Гергана Куцева от БФЖ.

*Имената на героите са променени, но историята е истинска.


Повече за каузата на Български фонд за жените в сайта на БЪЛГАРИЯ ДАРЯВА

Други възможни начини за подкрепа:

>>> чрез он-лайн дарение или SMS na 17 777: DMS MAMA

>>> чрез он-лайн дарение през сайта БФЖ