БДФ отличава сем. Гипсън със специална награда за дарителски принос

20.11.2019 | Новини

Нели и Робърт Гипсън получават тазгодишното специално отличие на Български дарителски форум (БДФ) за значим принос за развитие на дарителството в България. Призът ще бъде връчен утре – 21 ноември, лично от президента Румен Радев на церемонията за награждаване на победителите в конкурса на БДФ „Най-голям корпоративен дарител“.

„България е съкровище. Страна с древна история и култура, с прекрасни места, които са достойни да бъдат представени пред света. Тук има толкова много талантливи и амбициозни млади хора и се радвам, че имаме възможност да помогнем, да дадем криле точно на тези млади хора.“ С тези думи американецът Робърт Гипсън приема българския орден „Св. св. Кирил и Методий“ – първа степен, през 2016 г.

Три години по-късно той и съпругата му – българката Нели Гипсън, получават наградата на Българския дарителски форум за значим принос за развитие на дарителството в страната. Отличието е израз на огромната признателност на дарителската общност в България за приноса на семейство Гипсън за реализацията на множество благородни каузи в нашата страна. То е благодарност за тяхната щедрост в образованието, културата и съхраняването на българската памет.

От 2004 г. насам всяка година сем. Гипсън отпуска стипендии на български студенти с материални затруднения. През последните 15 години 1200 студенти са получили финансова помощ на обща стойност над два милиона лева. Дарителското семейство подкрепя и българското училище „Христо Ботев“ в Ню Йорк.

Със средства на Нели и Робърт Гипсън е закупено оборудване за Националния исторически музей, Националния археологически институт с музей и библиотека „Гео Милев“ в Монтана, реставрирани са манастирът „Св. св. Петър и Павел“ в Лясковец, иконите и иконостасът на храм „Вси светии” в Тетевен. Роялът „Стейнуей“ в залата на българското генерално консулство в Ню Йорк също е тяхно дарение. Благодарение на семейство Гипсън в България остава уникален фотоархив върху над 180 стъклени негатива – фотографии от 1912-1913 и 1940 г.

Пак с финансовата помощ на Нели и Робърт Гипсън става възможна изложбата „Основоположници на българската фотография: Карастояновите“, която представя в снимки 200-годишната история на известен самоковски род.