А1 обучава безплатно възрастни хора на компютърна грамотност

09.10.2019 | Новини

До края на 2019 г. 100 мъже и жени над 55 години в пет населени места ще преминат през специализирания курс – част от програмата „Интернет за всички: 55+“

 От началото на октомври т.г. програмата на телекомуникационния оператор А1 „Интернет за всички“ разшири обхвата си. В партньорство с асоциация „Съвременни читалища“ тя предлага нова серия от обучения за възрастни хора в пет малки населени места в България.

До края на 2019 г. стоте курсисти в Белене, Дряново, Радомир и селата Ценово и Ново село в област Видин ще преминат през обучение от 20 учебни часа, адаптирано съобразно потребностите и уменията на по-възрастното поколение. Учебната програма, която е качена на страницата на инициативата, покрива четири основни модула: въведение в компютърната техника, работа с интернет, използване на мобилни устройства и онлайн безопасност. Тя е разработена от екипа на асоциация „Съвременни читалища“, която притежава лиценз на център за професионално обучение и разполага с квалифицирани преподаватели, специализирани в работата с тази възрастова група.

Възрастните хора са само една от групите, към които е насочена международната инициатива за онлайн грамотност на А1 „Интернет за всички“. Нейната цел е да осигури достъп до информация, знания и образование в областта на технологиите на тези, които по някаква причина нямат шанс да се възползват от тази възможност. Това са хора с нисък социално-икономически статус, възрастни мъже и жени, както и жителите на по-малки населени места. Програмата започна в България през 2014 г., като в началото беше фокусирана върху обучения на деца и младежи, а от 2016 г. обхваща и възрастни над 55 години.