VIVACOM Регионален грант ще подкрепи 13 проекта в България на стойност 60 000 лв.

01.03.2018 | Новини

Днес, 1 март, бяха обявени 13-те проекта, които печелят финансиране в третото издание на VIVACOM Регионален грант. С програмата VIVACOM подпомага развитието на регионите в България и местните общности, като предоставя  финансиране на граждански организации, читалища, училищни настоятелства и настоятелства на детски градини от цялата страна, за да осъществят проекти на местно ниво. Инициативата се провежда в партньорство с Български център за нестопанско право.

В третото издание на програмата кандидатстваха 329 проекта на граждански организации от 27 области в страната. Най-много са предложенията от областите София град, Пловдив, Варна, Бургас, Враца, Хасково и Стара Загора.

Съставът на журито, оценило проектите, е: Мария Чернева (журналист, БНТ), Ива Дойчинова (радио журналист), Жаклин Вагенщайн (създател на кино-литературния фестивал Синелибри и управляващ директор на издателство „Колибри“), Иван Кънчев (един от създателите на Сдружение „Българска история“), и Надя Шабани (директор, Български център за нестопанско право).

Три са основните критерия, по които те определиха най-силните проекти: общодостъпна полза от реализирането на инициативата или решаването на проблем за конкретна общност от хора, въвличане на местната общност и новаторство.

Ето и спечелилите:

Проектът на Сдружение „Метаморфози“ – Смешната лечебница на д-р Куку и д-р Пипи позволява регулярни срещи на медицинските клоуни в детските отделения на УМБАЛСМ „Пирогов“, София, за да предлага смехотерапия на малките пациенти.
„Мобилна работилница“ на Сдружение Творческа улица за художници и артисти от София ще получи финансиране за артистично преобразяване на занемарени места в градската среда. По проекта ще работи екип от млади артисти от различни възрасти.
Проектът Сцената на детските мечти (социализация чрез театър) на Сдружение „Избор“ от Банско ще реализира благотворителен спектакъл с участието на деца с и без увреждания. С децата ще работят театрални професионалисти и педагози, а постановката ще бъде представена пред широката общественост в Банско.
Чрез Мост на мотивацията, Сдружение „С идея за бъдещето – спорт, образование, култура“ – Сандански ще даде възможност на младежи да изрисуват главния мост в парка на града, с 600 подбрани цитати на велики личности. Цитатите ще бъдат подбрани от гражданите на Сандански чрез онлайн гласуване.
Сдружение ИДЕА от Варна чрез проекта си Подготвителна менторска програма на Социалната чайна ще реализира 35 ателиета, в различни направления, за деца от институции за да подпомогне формирането на различни навици и умения.

Подкрепа получава и проектът Да спасим кестените на Организация на българските скаути. Скаутите ще оздравяват заболели кестенови дървета в Русе, Шумен и Варна чрез поставяне на феромонови капани за листоминиращи молци. Ще бъде създадена и мобилна апликация за по-лесно проследяване на ефекта от приложените мерки.
Фестивал „Младежкото екологично и социално предприемачество и ние“ на Сдружение Екосистем Юръп“ от Видин ще бъде подкрепен, за да постави началото на ежегоден фестивал – борса, на която ученици от гимназиален етап от цялата страна да могат да представят свои идеи в сферата на екологичното и социално предприемачество пред хора от бизнеса, общественици и професионалисти за привличане на подкрепа.
Проектът Красота, създадена от детски ръце и душа на Сдружение „Любен Каравелов“ с. Каравелово, общ. Карлово получава финансиране, за да създаде Център на занаятите в селото, където деца, младежи и гости на селото да могат да се учат на тъкачество и дърворезба.
Сдружение Туристическо дружество – Приста от Русе ще създаде Вертикални пътеки – туристически маршрути с природни височинни атракции в село Пепелина, общ. Две могили, обл. Русе . Маршрутите ще обхващат скали, пещери, скални църкви, панорамни места.
Училищното настоятелство при 97 СОУ „Братя Миладинови“ ще реализира проект Заедно да подготвим децата за бъдещето, за да среща децата от 2-ри 3-ти и 4-ти клас на училището със специалисти от различни професии. Децата ще имат възможност да излизат извън училище и да се запознаят на терен със спецификата на различни професии.
Детската Оздравителница ще се реализира от Фондация Национален алианс за работа с доброволци – Пловдив – обучени младежи доброволци ще посещават регулярно деца – пациенти на 3 лечебни заведения на 3 малки общини в област Пловдив. Чрез игри и творчески дейности те ще оказват емоционална подкрепа на болните децата.
Песните на село Дряново – от баба на внучка е проект на Сдружение НИШАН, София, в рамките на който  ще бъде организирано 6-дневно обучение за 10 ученички от професионални музикални училища от област Пловдив за разучаване на автентичните и застрашени от изчезване фолклорни песни от с. Дряново, обл. Пловдив.
Сдружение „Трудолюбци“ от село Трудовец, община Ботевград печели подкрепа за проекта Лятна ваканция в село Трудовец. След онлайн допитване хората в селото решават да облагородят част от центъра на селото и да създадат пространство за културни и творчески дейности на малки и големи. Планират провеждането на арт работилници, фолклорен фестивал, кино прожекции и др.

Общата сума, отпусната за реализацията на 13-те проекта в третото издание, е 60 000 лв., а максималният грант за проект е 5000 лв. Освен финалистите, тази година още два проекта, кандидатствали за подкрепа в програмата, получиха специални награди от VIVACOM извън първоначално обявения бюджет.

Първият е 25-ото юбилейно издание на „Международен детски великденски фестивал – Босилеград 2018”, които VIVACOM подкрепя от години. Вторият е на Сдружение „Международен детски фолклорен фестивал София“ и е за дигитализация на видео архиви на БАН, съдържащи фолклорни материали, заснети през втората половина на XX в. Проектът е свързан с политиката на компанията за съвременна дигитализация.

Основен източник: НПО портал.