Становище във връзка със Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за хазарта

23.05.2018 | Новини, Становища

Български дарителски форум и други партньорски неправителствени организации изпратиха свое становище във връзка със Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за хазарта, внесен от Христиан Митев (Патриотичен фронт).
В него те настояват да сe увеличат средствата от хазарт за общественополезни инициативи и дават препоръки за подобряването на механизмите за разпределянето им.

От 2015 г. в България с европейска директива организаторите на хазартни игри са задължени да внасят годишни вноски за социална отговорност, които формират около 2 млн. лева. От 2017 г. тези средства се управляват и разпределят на конкурсен принцип от Министерството на младежта и спорта.

Въпреки нормативно ясната процедура, средствата, предназначени за реализиране на проекти за младежки дейности, с цел „изграждане на отговорно поведение и превенция на различни видове зависимости и/или агресия,“ последните две години не бяха разпределени достатъчно ефективно – над 70% от тях са насочени изцяло към спортни проекти (които със сигурност не са единствената възможна превенция), а предвидените за изпълнение срокове са нереалистично кратки.

В становището, изпратено до вицепремиера Валери Симеонов, председателя на комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова, председателя на комисията по култура и медии Вежди Рашидов, председателя на 44-тото народно събрание Цвета Караянчева, министърът на младежта и спорта Красен Кралев и Христиан Митев, вносител на Законопроекта, има и конкретни предложения във връзка с подобряване на механизма за разпределяне на средствата.

Пълният текст на становището