„Ролята на мениджмънта трябва да е видима на всички нива, като подкрепя и вдъхновява своите екипи“

25.09.2018 | Бюлетин

За постоянството на мениджмънта да дава посока и личен пример на всички нива

Интервю с Арно Льоклер, Главен изпълнителен директор на Сосиете Женерал Експресбанк

 

 

 

 

Каква според вас е ролята на един висш мениджър в определянето на CSR политиката на дадена компания? Трябва ли да участва той активно в определяне на проектите и сферите, с които се ангажира бизнесът, реализирайки свои CSR програми?

Вярвам, че ръководството на всяка една компания трябва да се води преди всичко от нейните ценности, когато избира рамката и стратегическата насока на своята корпоративна социална отговорност. Ролята на мениджмънта трябва да е видима на всички нива, като подкрепя и вдъхновява своите екипи, които на свой ред осъществяват редица инициативи, свързани с корпоративната отговорност.

В Сосиете Женерал Експресбанк винаги сме се стремили да развиваме устойчиви партньорства, вече двадесет години откакто банката присъства в България. Гордеем се с редица дългосрочни програми с различни организации.

Постоянно поощряваме нашите служители да участват като доброволци или да помагат на различни каузи, или да развиват нови в унисон с корпоративната култура на банката.

Какъв е процесът при избор на приоритети и проекти, които да подкрепяте? Какви са предизвикателствата?

За нас основен приоритет са партньорства, фокусирани в областта на изкуството и подкрепа на деца, и тези два основни стълба са водещи вече много години. Успяхме да развием устойчиви партньорства през годините, като постоянно ги надграждахме. Това е взаимен ангажимент – както от страна на банката, така и на партньорската организация, защото вярваме, че програмите трябва да се развиват във времето, отразявайки ценностите и културата на двете страни.

Разчитате ли на конкретни екипи, когато избирате посоките и проектите, както и партньорите за тях?

Макар че екип „Комуникации“ е отделът, който координира програмата ни за Корпоративна социална отговорност, много колеги от банката също активно участват под различна форма, било то директно подпомагайки програмата или чрез доброволчески труд. Ръководството ни поощрява служителите на СЖЕБ да развиват нови идеи и един много добър пример е вътрешният стартъп ПРОТОТИП. Това е проект за изкуство и иновации, който обединява разнообразни програми, насочени към служители на банката и към широката общественост. От една страна, целта на ПРОТОТИП е да популяризира млади и перспективни автори, развиващи се в различни сфери на съвременното изкуство. От друга, да разшири перспективите на служителите чрез изкуство, като им помогне да станат по-гъвкави и изобретателни в решаването на казуси, свързани с тяхното ежедневие.

Кои са инициативите на банката в подкрепа на обществото, които вие отличавате като значими?

Ключовите ни партньорства продължават вече над 10 години: стоим 12 години до организаторите на Международния балетен конкурс – Варна, 11 години подпомагаме Карин дом и програмата „Подкрепи семейство в нужда“, също толкова години сме зад Национална художествена академия. Авторският проект с Изи Арт „Музей на колела“ е чудесен пример за добро сътрудничество между фондация и търговска организация, които развиват заедно иновативен формат в подкрепа на образованието на деца в цялата страна. ПРОТОТИП, макар и най-младият ни проект, предлага интересни и нестандартни формати, които популяризират изкуството сред различна аудитория.

Един от тях е „поп-ъп“ изложби в наш офис, които за един един уикенд трансформират работното пространство в банката в галерия и показват работите на млади български автори по нетрадиционен начин. Опитваме се да представим абстрактни наглед проекти, като обясним на разбираем език какво стои зад идеята, като се надяваме по този начин да доближим съвременното изкуство до хората.

Специално за служители, имаме един нов формат, разработен в началото съвместно с партньорите ни от „Музей на колела“ – „Вечери за лесно изкуство“, в които колегите развиват своята креативност, научават повече за световната история на изкуството, потопени в една артистична атмосфера. Лансирахме и иновативни работилници за деца, които комбинират роботика и изкуство в едно, които се приеха много добре от децата на нашите служители.

Какъв съвет бихте дали към мениджърите на високо ниво в компании – как могат да са максимално въвлечени в този тип инвестиции на бизнеса и защо CSR-ът е важна част от него?

Ролята на мениджмънта в развитието на корпоративната култура е от изключителна важност. Компаниите вече отдавна не са единствено и само фокусирани върху своята печалба. В днешно време, успешният бизнес е многопластов, особено за банковите институции, които трябва да добре да балансират между трансформацията на своя бизнес модел, в съответствие с всички регулации, подкрепа на бизнеса и икономиката, както и активната им роля и инвестиция в развитието на обществото.