Рекорден брой граждански организации кандидатстваха в третото издание на VIVACOM Регионален грант

30.01.2018 | Новини

За трета поредна година VIVACOM Регионален грант дава възможност на десетки идеи на граждански организации от цялата страна да участват в конкурса за финансова подкрепа. В рамките на третото издание на Програмата постъпиха рекорден брой кандидатури, които ще се надпреварват за финансиране и реализация – общо 329 проекта от 26 области от България.

Първият етап на инициативата за набиране на проектни предложения приключи на 12 януари. Освен сдружения и фондации в обществена полза, активно участие в конкурса взеха и народните читалища и настоятелствата към училища и детски градини. Резултатите показват висока активност за инициативи, насочени към местните общности, които ще се развиват в малки населени места и села.

Атрактивни, креативни и най-разнообразни са идеите на тазгодишните кандидатури. Част от проектите обръщат поглед към българските корени и народните обичаи, както и към инициативи, свързани с артистични прояви и културни събития с участието на местното население, социални активности сред и за природата, а други – са насочени към подкрепа на хора от уязвими групи, занимания с деца, четене, насърчаване на доброволчеството и благотворителността.

Финансирането за всеки проект може да бъде до 5 000 лева. Общата стойност на VIVACOM Регионален грант е 60 000 лева. Програмата се осъществява в партньорство с Български център за нестопанско право.

И в това издание, както в предходното, професионалисти и обществени личности от различни сфери участват в журито и оценяват проектите. Тази година това са Ива Дойчинова – журналист; Жаклин Вагенщайн – създател на кинолитературния фестивал Синелибри и управляващ директор на издателство „Колибри“, Иван Кънчев – един от създателите на сдружение „Българска история“; Надя Шабани – директор на Български център за нестопанско право, които разработиха методологията за реализиране на гранта, и Мария Чернева – журналист в Българска национална телевизия.

Печелившите проекти в Програмата ще бъдат обявени през март 2018 г.