Фотоизложба за благотворителността и доброволчеството в галерия „Синтезис“

29.11.2018 | Новини

Три въздействащи фоторазказа за благотворителността и доброволчеството представя столичната галерия „Синтезис“ от 26 ноември до 15 декември 2018 г. Изложбата показва фотопроектите на Добрин Кашавелов, Борислав Трошев и Тихомира Методиева, отличени през 2018 г. в единствената грантова програма за фотография у нас „Благотворителността през обектива“. И трите проекта са осъществени в България през тази година.

В поредица от фотоси под названието „ВИЖ ТОВА или историята на кучето водач“ Борислав Трошев разказва за единственото по рода си училище за кучета водачи за незрящи в България, създадено от фондация “Очи на четири лапи”. Снимките са запечатали моменти от обучението на бъдещите четириноги помощници, от живота им в приемни семейства, както и от всекидневието на куче водач, което вече помага на човек с увредено зрение.

Проектът на Добрин Кашавелов „ВОДА ЗА ХАИР“ представя бай Манчо – човек, посветил живота си на търсенето на вода и изграждането на чешми „за хаир“. Освен с дарбата си да открива и “чува” водата, родопчанинът от десетилетия помага на хората и по много други начини. Възрастният мъж всяка седмица се моли и еднакво почита и джамията, и църквата. Казва, че водата е жива и разбира всичко.

„КАЛЕНИ В ОГЪН“ на Тихомира Методиева показва обикновени хора с необикновено хоби. Те рискуват живота си, за да помагат в ситуации, в които хората обикновено бягат – пожари, наводнения, земетресения и други бедствия. В момента в България има 220 доброволни формирования, в които членуват близо 3000 доброволци. Самата Тихомира Методиева е доброволец-пожарникар и секретар на Националната асоциация на доброволците в Република България.

Фотоизложбата „Благотворителността през обектива“ 2018 беше открита на 26 ноември 2018 г. На събитието бяха отличени авторите на трите показани проекта и на снимката, избрана от публиката в традиционния вече фотоконкурс.

Проектът „Благотворителността през обектива“ се реализира от Български дарителски форум и фондация BCause.

Жури на конкурса за фотопроекти са Борис Мисирков, Елица Баракова, Красимира Величкова, Надежда Павлова, Надежда Чипева и Темелко Темелков.

„Благотворителността през обектива“ 2018 се осъществява с подкрепата на фондация „Америка за България“, „Аурубис България“, Райфазенанк, А1, „Хаус маркет България“ (IKEA).

Партньори на конкурса са Българска фотографска академия „Янка Кюркчиева”,  Българско фотографско сдружение, „Фото Форум“, „ФотоСинтезис“.

Медийни партньори са Vesti.bg, Информационен портал за НПО в България, „Оффнюз“.