ФОТОИЗЛОЖБА „ИСТОРИИ ЗА МИГРАЦИЯТА С ЩАСТЛИВ КРАЙ“

27.09.2018 | Новини

Фотоизложбата „Истории за миграцията с щастлив край“ отличи най-добрите фотоси и истории на успешно интегрирани мигранти в Българи. Изложбата се организира от Обществен дарителски фонд за Варна и БНТ2 с подкрепа на Global Fund for Community Foundations.

Темата на  фотоконкурса е приятелството и смисъла на солидарността, съпричастността и общуването, за осмисляне на общоевропейските ценности в контекста на т.нар „единство на многообразието”.

В конкурса  се включиха както професионални фотографи, така и любители, в това число и мигранти.

Авторитетно жури с Председател Красимир Делчев и членове Емил Жупов и Реджеб Шабанов присъдиха Първа награда от Фотоконкурса „Истории за миграцията с щастлив край“  на Александър Лазаров за фотографията „Солидарен хляб-не война!“. Тя разказва историята на инж. Али Каддур  от Сирия, чийто път преминава през различни обстоятелства, но го прави уверен, щедър и благодарен.  Човек със „социална мисия”- припознал каузата за достоен живот на младите хора  с увреждания от ЦСРИ ”Чайка” и Дневен център „Ривиера” от гр.Варна. Али се включва в благотворителни кампании, събития и с широка усмивка протяга ръка за подкрепа.

Втората награда на журито се присъди на Пламен Михайлов за фотографията „Да работиш това, което обичаш!“. Фотографията разказва за живота на Мохамед Елхаж от Ливан, който избира Варна за свой дом, развива успешен бизнес и дава работа на още много хора.

Третата награда в конкурса и специалната награда на организаторите се присъди на Беуар Муса Ейса от Ирак за фотографията „Караш ме да се усмихвам..“

Тя разказва за 14 г. Амина Тимори Биби, която идва преди две години в България заедно със семейството си от Афганистан. Амина  се грижи за своят по-малък брат Матин, който страда от аутизъм. Тя и сестрите и посещават българско училище. Мечтае един ден да стане лекар.

Фотоизложбата събра на едно място хора с различни професии и от различни култури, но вълнението, емоцията и съпреживяното, показват че мостовете на приятелството са по-силни от предрасъдъците. На церемонията по връчването на наградите присъства  г-жа Антония  Йовчева –Директор на дирекция „Култура и духовно развитие” при Община Варна, която приветства участниците в конкурса и подкрепя идеята за успешно пътуване на фотоизложбата.

Вижте всики снимки в страницата във Фейсбук.