Обществена дискусия да предхожда прехвърлянето на Фонда за лечение на деца към НЗОК

01.11.2018 | Новини, Становища

Прехвърлянето на Център „Фонда за лечение на деца“ (ЦФЛД) към Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да бъде предшествано от конструктивна обществена дискусия с участието на всички заинтересовани страни, изработване на правила и определяне на реалистични срокове.

За това настояват Български дарителски форум, организацията „Спаси, дари на…“, Националната асоциация на децата и младите хора с диабет и Националната мрежа за децата в писмо до парламентарните комисии по бюджет и финанси, по здравеопазване и по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите.

Представителите на неправителствения сектор са убедени, че прокарването на такава важна промяна чрез преходните и заключителни разпоредби на Закона за бюджета на НЗОК и без задължителните обществени консултации опорочава предложения нормативен акт. Още повече че липсва проект на наредба, която би следвало да регулира поемането на дейността на ЦФЛД от Националната здравноосигурителна каса.

Поради тези причини авторите на писмото предлагат парламентът да отхвърли параграф 15 от преходните и заключителни разпоредби на проектозакона за бюджета на НЗОК, който се отнася до Фонда за лечение на деца. Те настояват от проекта да отпаднат също текстовете, които разкриват възможности за ползване на данъчни облекчения за дарения към НЗОК, както и за захранването й със средства по реда на Закона за закрила на детето и Изборния кодекс.

Целия текст на писмото можете да прочетете във файла.