„Благотворителността през обектива“ ще финансира и тази година три фотографски проекта, свързани с подкрепа и промяна

03.05.2018 | Новини

Истории за кучета водачи на незрящи хора, доброволци, които помагат при бедствия, и човек, посветил живота си да прави чешми, са във фокуса на фотоесетата

Борислав Трошев – „Историята на кучето водач“. Проектът ще проследи отглеждането на кучета водачи на незрящи хора. Фотографът ще бъде известно време в дом на приемно семейство, което оглежда кучето. С помощта на фондация “Очи на четири лапи” ще заснеме и обучението му. На финала ще прекара няколко дни с куче водач, което вече е помощник на човек с увредено зрение.

Тихомира Методиева – „Калени в огън“. Проектът ще представи доброволците-пожарникари,  посветили времето си да реагират при пожари, наводнения, земетресения и други бедствия. Рискуват живота си, за да помагат в ситуации, в които обикновено хората бягат. Те не притежават свръхестествени сили. Те са обикновени хора с необикновено хоби. В момента в България има 220 доброволни формирования, в които членуват близо 3000 доброволеца.

Добрин Кашавелов – „Вода за хаир“. Проектът ще разкаже за човек, посветил живота си на търсенето на вода и правенето на чешми „за хаир“. Освен, че притежава дарбата да открива и “чува” водата, героят на историята и до днес помага на хората по различни начини. Той живее в Родопите. Всяка седмица се моли и еднакво почита и джамията, и църквата. Казва, че водата е жива и разбира всичко.

Отличените фотографски проекти ще бъдат подредени в изложба, която ще бъде открита през ноември 2018 в София, а след това ще пътува в различни градове на страната.

Жури на „Благотворителността през обектива“ са Борис Мисирков, Елица Баракова, Красимира Величкова, Надежда Павлова, Надежда Чипева, Темелко Темелков.

„Благотворителността през обектива“ е единствената в България програма, която финансира проекти в сферата на социалната фотография. Победители през 2017 г. бяха Александър Николов, Красимира Василева и Николай Дойчинов.

До 15 септември 2018 г. продължава традиционният конкурс за фотография на тема благотворителност. Ще бъдат отличени четири фотографии – три ще бъдат определни от журито, четвъртата се избира от публиката. Наградите са: 1-во място – 300 лева, 2-ро място – 200 лева, 3-то място – 100 лева, Награда на публиката – 200 лева. Конкурсът е отворен и за любители, и за професионалисти. Подробности вижте на сайта: www.blagobektiv.org

„Благотворителността през обектива“ 2018 се осъществява от Български дарителски форум и Фондация BCause с подкрепата на фондация „Америка за България“, Аурубис България, Райфазенанк.

Партньори на конкурса са Българска фотографска академия „Янка Кюркчиева”,  Българско фотографско сдружение, Фото Форум, Фотосинтезис.

Медийни партньори са: Vesti.bg, Информационен портал за НПО в България, Оффнюз.