БДФ протестира срещу езика на омразата по високите етажи на властта

16.10.2018 | Новини, Становища

Български дарителски форум решително протестира срещу езика на омразата, насаждан от началника на пресцентъра на Министерството на отбраната Александър Урумов. В официално писмо до министър-председателя Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов организацията настоява той да бъде санкциониран с цялата строгост на закона.

Повод е публикация на Урумов в личната му страница във Фейсбук от 20 септември т.г., в която той отправя поредица от призиви за „радикална организация за натиск срещу джендър-либераните пипала на Сорос“ и заявява, че ще изготви списък на „корпорации, които подкрепят джендър идеологията, подкрепят гей-паради и финансират или съфинансират джендър иницитиви“. В текста висшият чиновник поименно посочва TELUS International Europe и AVON – членове на БДФ, като компании от този списък. По този начин той насажда негативно отношение към тях и публично уронва престижа им.

Подобни изяви на лица на високи публични длъжности са вредни и опасни. Още повече, че при Александър Урумов изявления в този стил са тенденция, а не изключение – справка: личният му блог и фейсбук профилът му. Този тип говорене всява разделение в обществото на базата на неоснователни страхове, руши доверието във всички онези, които отговорно инвестират в развитието на България и обществото, подрива основните европейски демократични ценности – толерантност, солидарност, човешки права. Това пречи за развитието на среда, привличаща и задържаща добри и отговорни инвестиции в страната, се казва в писмото на БДФ до премиера и двамата вицепремиери.

Текста на писмото можете да прочетете във файла.