Когато традициите сплотяват…

01.12.2018 | Бюлетин

… с помощта на местни дарители, финансиране по проекти и безвъзмезден труд на хората в село Каравелово кипи културен и социален живот

Елхови клончета и шишарки, оцветени и украсени с гирлянди и панделки в най-разнообразни съчетания. Така изглеждат коледните венчета, които красят детската градина, пенсионерския клуб, аптеката, здравната служба, пощата и кметството в карловското село Каравелово още от Никулден. Най-красивото от тях кичи портата на най-възрастната жена в селото – 103-годишната Гена Сиркьова.

Коледното настроение в Каравелово е заслуга на децата от местния Център на занаятите, който отвори врати през лятото на тази година. Инициативата е на сдружение „Любен Каравелов“, а в нейната реализация с огромен ентусиазъм се включват кметството и цялото село. Парите за оборудването идват от дарителската програма VIVACOM Регионален грант.

Центърът обучава деца на дърворезба и тъкачество на хоризонтален стан. „Древните занаяти се предават в селото от поколение на поколение и тази връзка между поколенията сплотява всички жители на селото“, казва кметицата на Каравелово Славка Червенкова.

Безплатните занаятчийски курсове събират два пъти седмично около 20 малчугани на възраст от 7 до 13 години от Каравелово, Карлово и Сопот. Включват се и деца на чужденци, които живеят в селото. Местното сдружение популяризира центъра и сред учениците и учителите от началния курс в общината (общинският център Карлово е само на 15 минути път). Кани ги да дойдат, да видят и да пипнат тъкачния стан и инструментите в дърворезбарската работилница, а и да се запишат на курс.
Преподаватели в центъра са местните майстори Ганка Ангелова и Димитър Паунов, които безвъзмездно влагат сърце и душа, за да предадат таланта и уменията си на своите млади възпитаници. В замяна получават от тях ентусиазъм и старание.
Резултатите от първите няколко месеца са повече от добри. Доказва го първата изложба от произведения на кръжочниците, подредена в Каравелово в навечерието на Рождество Христово.

„Активността на Центъра на занаятите ще съживи и туризма, като стимулира посещаемостта на Каравелово не само в периода на розобера през месеците май и юни“, убедена е Славка Червенкова. Ето защо местното сдружение и кметството търсят финансиране за разширяване на центъра. Те мечтаят там да започнат и курсове по рисуване, шиене на народни носии и бродиране. Преподавателите вече са осигурени – в селото живеят две жени, които шият и везат носии по поръчки от цяла България, има и талантлив художник.

Центърът на занаятите е първият проект на сдружение „Любен Каравелов“, който се осъществява с помощта на дарители. Преди това местните хора правят всичко с доброволен труд и със собствени средства от членския внос в сдружението. Сдружението на каравеловци обединява над 70 местни жители на различна възраст и с различни професии, в него членуват и много пенсионери.

С помощта на местни дарители, на финансиране по проекти, спечелени от кметството и сдружението, както и с безвъзмездния труд на хората от селото в Каравелово кипи културен и социален живот.

Сдружение „Любен Каравелов“ организира традиционно голям празник „Прошка“ на Сирни заговезни – с кукери и огньове. На 3 март всяка година в памет на опълченеца от селото Стоян Минчев – Комитата, се правят възстановки на боевете на Шипка с много декори, костюми и гости. За Международния ден на детето винаги се организира спортен празник с много награди за децата. За Празника на розата през май пък идват туристи от цял свят.

С подкрепата на дарители през май тази година изкуството на каравеловските самодейци и занаятчии излиза и извън България. Гостите на Международния фестивал „С аромат на роза“ в българското посолство в Атина се наслаждават на местния фолклор и творбите на местните занаятчии, а талантливите каравеловци донасят в къщи много награди.

Кметството и сдружението заедно поддържат двете църкви в селото – „Успение Богородично“ , построена през 1864 г. и обявена за национален исторически паметник, и църквата „Архангел Михаил“ от 1870 г.

Благодарение на дарения и доброволен труд е запазена детската градина в Каравелово, в която се обучават 16 деца. Направен е основен ремонт на едното крило на сградата – подменени са канализационните тръби, цялостно е обновен санитарният възел, ремонтирани са подът и стените в помещенията, а местни художници са изрисували фасадата на сградата. Заедно с деца от селото е освежена детската площадка и са засадени цветя в градинките.

С финансиране по дарителски проект са възстановени шестте чешми с изворна вода в селото, в центъра е изградена площадка, на която е поставен барелеф на патрона на селото Любен Каравелов. С помощта на дарители е проведен и конкурс за герб на селото, спечелен в оспорвана битка между седем проекта.

 

Кметицата на с. Каравелово Славка Червенкова:

„Даренията развиват таланти“

Г-жо Червенкова, защо кметството подкрепя местните дарители?

Кметството не разполага с достатъчно средства, за да покрие всички потребности в различните сфери – например на спорта, на туризма, за организация на празници. Ето защо голяма част от проблемите се решават именно благодарение на дарители и с безвъзмездния труд на хората от селото. Постоянно кандидатстваме по различни проекти. Без това в селото не би могъл да се развива социален живот.

Имаме много млади хора и чрез тези допълнителни дейности ги задържаме в селото. Най-вече за тях изградихме спортната площадка на стадиона. В нашия Център на занаятите идват да се обучават на тъкачество и дърворезба не само нашите деца, но дори техни връстници от други населени места. Включват се и деца на чужденци, които живеят в Каравелово.

Щастлива съм, че в селото ни има много талантливи и будни хора. Центърът на занаятите е важен и за тях, защото там те получават възможност да изявят уменията си и да възпитат последователи.

Как местните дарители помагат на кметството в усилията му да направи с. Каравелово по-добро място за живеене?

Повечето дарители са хора, които са свързани със селото и милеят за него. Много от тях отдавна живеят в чужбина. Когато идват в Каравелово, те ме търсят и предлагат помощ. Решенията за нови инициативи винаги взимаме заедно със сдружение „Любен Каравелов“ и с местните хора. Предлагам ги на дарителите и те сами решават какво да подкрепят.

В последно време сме събрали средства най-вече в сферата на туризма. Правим кътове за отдих в планината, възстановяваме чешми с балканска вода. Освен това ремонтирахме две църкви, изградихме няколко детски площадки – подобряваме облика на селото.

Има много хора, които се включват с доброволен труд или даряват предмети. Когато решихме да направим Центъра на занаятите, без дори да обявяваме, че събираме автентични носии и съдове, хората сами донесоха такива и създадохме прекрасен кът, който показва местния бит.

В кои сфери кметството би подкрепило нови проекти на местни дарители?

Продължаваме с кътове за отдих в планината и ремонта на чешми. Кандидатствали сме с проект за разширяване на Центъра на занаятите, за да включим обучения по шиене на народни носии, бродиране и рисуване.


Визитка

Славка Червенкова става кмет на село Каравелово преди три години. За нея това е логично кариерно развитие, тъй като преди това тя има дългогодишен опит като секретар на кметството. Дейната кметица на Каравелово има средно техническо образование, надградено с курсове в областта на икономиката. Преди да влезе в местната политика, Червенкова е работила в различни сфуери – от застраховане до машиностроене. Запазването и популяризирането на местните традиции са нейна кауза не само като кмет, но и в лично качество. Танцува народни танци от 5-годишна.