Красимира Величкова пред сп. „Мениджър“: Мечтаем животът на децата да не зависи от дарения

06.12.2018 | Новини

Когато става дума за осигуряване на качествено животоспасяващо лечение, особено за деца, които биха могли да бъдат спасени в чужбина, а тук за живота им има риск, тогава липсата на пари не може да бъде никакво извинение. Това е престъпно, убедена е Красимира Величкова, директор на Българския дарителски форум.

Нашата мечта е да няма нужда от кампании за лечение, казва тя в интервю за сп. „Мениджър“ . Това е задължение на държавата, защото дарителските средства не са гарантирани. Не може отговорността за живота, здравето и благоденствието на хората, независимо дали са деца, или възрастни, да пада върху дарителите. Не може животът на децата да зависи от дарения. Това е травма за цялото ни общество. Именно затова е много важно всички, които участват в процесите по оптимизиране на системата за лечение на деца, включително държавни институции, неправителствени и пациентски организации, професионални гилдии, не просто да си прехвърлят топката и да търсят кой е виновен и кой невинен, а да работят конструктивно заедно, така че системата да бъде максимално подобрена.

След прехвърлянето на фонда за лечение на деца към Националната здравноосигурителна каса най-важното е час по-скоро да се създаде алгоритъм (наредба) за работа на новото звено в касата, за да не усетят сътресение родителите и децата.

Цялото интервю на Красимира Величкова в сп. „Мениджър“ можете да прочетете в приложения файл.