Игнат Канев: „Който иска да помага, намира начин“

01.12.2018 | Бюлетин

Канадският предприемач от български произход инвестира милиони в родния си край

„Животът не е само да правиш пари и да строиш къщи, човек трябва да е и част от обществото. Когато гледаш телевизия, трябва да знаеш, че има хора, които нямат телевизор, и други, които физически не могат да гледат. Няма по-хубаво усещане от това да помагаш.“  

Тази житейска философия превръща канадския милионер от български произход Игнат Канев в един от най-големите филантропи на нашето време и в Канада, и в България. Той е и най-големият местен дарител в нашата страна с инвестиции за милиони в родния си край – Русе и региона.

Тази година Игнат Канев получи наградата на Българския дарителски форум за изключителен принос за развитие на дарителството в страната. Отличието е израз на огромната признателност на дарителската общност в България за дългогодишния неоценим принос на Игнат Канев и неговото семейство за реализацията на множество благородни каузи у нас. То е благодарност за неговата щедрост в образованието, здравеопазването и културата, спасила живота на хиляди пациенти и дала бъдеще на хиляди български деца, младежи и творци.

Още от 70-те години на миналия век Канев дарява за родното си село Горно Абланово, Русенско. През 2014 г. построява там културен дом и обновява читалището.

С 2 млн. лв. от Игнат Канев и семейството му е изграден модерен конферентен център в Русенския университет „Ангел Кънчев“, наречен на негово име „Канев център“. Висшето училище е получило също огромно количество образователна и бизнес литература за факултета по бизнес и мениджмънт.

С дарения от семейство Канев в русенската многопрофилна болница са обновени отделенията по педиатрия и по трансфузионна хематология. В знак на благодарност  от декември 2017 г. болницата носи името „Канев“.

„Игнат Канев е не само носител на философията на дарителството, но и на възрожденския дарителски дух и на духа на строителите на нова България“, каза президентът Румен Радев при връчването на тазгодишната награда за личност с принос за дарителството в България. „Когато г-н Канев създава своята семейна фондация заедно със своята съпруга, той го прави с ясното съзнание не само да дарява, но и да стимулира дарителството и да помага на България от далечна Канада. Защото, както г-н Канев казва, който иска да помага, намира начин. Тези кратки думи обясняват много за философията на самото дарителство“, добави държавният глава.

Церемонията по връчването на отличието на Игнат Канев и неговото видеообръщение към членовете на Български дарителски форум можете да видите във видеото.