Да осиновиш община

01.12.2018 | Бюлетин

„Дънди прешъс металс“ е най-активният инвеститор и най-големият дарител в Крумовград

След края на концесията канадската компания „Дънди прешъс металс“ ще си тръгне от Крумовград. Но не съвсем. След нея там по всяка вероятност ще останат поне една мандра и една малка консервна фабрика. Те още не съществуват, но скоро ще се изградят с помощта на гаранционния фонд, който ще бъде учреден от „Дънди“, за да стимулира развитието на малки и средни фирми в региона. Местни предприемачи с добри идеи ще могат да ползват нисколихвени кредити от фонда, може дори част от сумата да им бъде опростена. Целта е в общината да се създаде устойчива заетост, която да не зависи от големи компании като „Дънди“.

Гаранционният фонд все още е обещание, но множеството социални и инфраструктурни проекти, финансирани от канадската компания в Крумовград и региона, вече са факт. На базата на меморандум за разбирателство с общината „Дънди прешъс металс“ влага в нея по половин милион лева всяка година. Парите се разпределят от Общинския съвет за различни дейности, които правят Крумовград по-добро място за живеене. С дарения за близо 540 000 лв. за 2017 г. „Дънди прешъс металс Крумовград“ спечели наградата за най-голям местен дарител в новата категория на конкурса „Най-голям корпоративен дарител“ на Български дарителски форум.

„Освен за инфраструктура, за бизнес, за спорт и култура, компанията прави много за социална политика и здравеопазване. Тя е основен спонсор на болницата. Миналата година дари 100 хил. лв. за болницата. Отделно финансира част от програмата за личен асистент или домашен помощник“, разказва пред БНР кметицата на Крумовград Себихан Мехмед.

Бъдещите мандра и консервна фабрика впрочем са нейна идея: „Основно за Крумовград беше тютюнопроизводството, но в последните години политиката е то да не се толерира. Има референтен период, в който тютюнопроизводителите се подпомагат, за да се преориентират към друг поминък. Възможна нова посока е зеленчукопроизводството. Може да се направи една фабрика примерно за консервиране на чушки, които се отглеждат по поречието на река Крумовица“, обяснява Себихан Мехмед.

Дарените от „Дънди“ средства се използват за подобряване на инфраструктурата и опазването на околната среда, повишаване качеството на образованието и здравеопазването в района, за осъществяване на младежки инициативи, културни и спортни събития.

Резултатите от сътрудничеството между най-големия инвеститор в региона и общинската администрация са видими. С помощта на „Дънди“ е подобрена градската среда – асфалтирани са улици, облагородени са междублокови пространства, направени са подобрения на наличната водопроводна система. Осигурени са възможности за участие на самодейци от общината в различни фолклорни фестивали, развиват се спортни отбори.

В местната болница е доставен и монтиран модерен рентгенов апарат и апарат за цифровизация към него. Покрити са и задължения на медицинското заведение.

Осигуряването на заетост за местното население също е важна част от социалната политика на златодобивното дружество в Крумовград – 90% от служителите в него са жители на общината. Компанията се гордее с факта, че 38 крумовградчани са се върнали трайно от чужбина, за да работят в „Дънди прешъс металс Крумовград“. И в „Дънди“, и в общинската администрация се надяват тази тенденция да стане устойчива – все повече млади хора да виждат бъдеще в родното си място и да се връщат у дома.