Станете част от Маратон срещу насилието!

26.04.2017 | Календар, Новини

Две българки, които живеят в Ню Йорк, вече три месеца се подготвят, за да избягат 21 км. в 14-тото издание на SHAPE Women’s Half Marathon на 30 април. Те не само ще се изправят срещу спортното предизвикателство, но и ще подкрепят много важна кауза – защитата на жертвите и превенцията на насилието над жени и техните деца в България.

Отправяме покана от името на Цветелина, Соня и Гергана, както и от името на Български фонд за жените да се включите дистанционно в маратона и да ни подкрепите като направите дарение до 30 април 2017 г. на страницата на youcaring.com.  Целта на участието на Лина, Соня и Гери в SHAPE Women’s Half Marathon е да наберат минимум 2 000 долара за каузата. Всички събрани средства ще бъдат удвоени от корпоративен донор!

Защо срещу насилието над жени?

Според официалната статистика от 2014 г. на Агенцията на ЕС за основните права, всяка трета жена в Европа е жертва на физическо или сексуално насилие. Статистиката се потвърждава и от Световната здравна организация – в глобален план, 1 от 3 жени поне веднъж в живота си ще бъде жертва на физическо насилие или сексуално посегателство.

В България данните са близки – всяка четвърта жена в страната ни е жертва на домашно насилие. Български фонд за жените подкрепя различни организации в страната, които работят за превенция на домашното насилие, помагат на жертвите да получат закрила, както и психическа и юридическа помощ и обучават магистрати и служители на реда как да реагират в насилствени ситуации. За 13 години от своето съществуване, Фондът е подкрепил над 150 фондации и сдружения и е променил и подобрил живота на хиляди жени, мъже и деца.