Проектът „Живот като на кино“ показва „Елинг“ на режисьора Петер Нес в „Люмиер Лидл“

04.10.2017 | Календар, Новини

Фондация „Светът на Мария“ кани на 10 октомври 2017 г. от 19:00 часа в кино „Люмиер Лидл“, пл. „България“ № 1 (малкото НДК), гр. София – ще бъде показан норвежкия филм „Елинг“ на режисьора Петер Нес, с номинация за „Оскар“ 2002 г. за най-добър чуждоезичен филм.

Филмът е един нетрадиционен поглед върху затрудненията, които срещат хората с увреждания и техния досег до независимия живот. Без да е сълзлив, а напротив – със свеж хумор и положително настроение – „Елинг“ ни среща с двама души, като всички нас. Справянето с живота, приятелствата, любовта, самотата, страхът и смехът обединяват хората, независимо от техните странности и способности.

Филмът е заснет по един от най-успешните норвежки романи – „Кръвни братя“ на Ингвар Амбьорнсен.  Достъпът до прожекцията е безплатен. Филмът е със субтитри и дублаж. За дублажа са осигурени слушалки.

Целта на проекта „Живот като на кино“ е чрез киното, като средство за масова информация, по увлекателен и забавен начин да се постави темата за разбирането и приемането на хората с интелектуални затруднения, да се подобри достъпът до киноизкуството за хората с увреждания и да се способства за преодоляване на стигмата пред тяхното социално включване.