Дарителски бюлетин # 23, юли 2017 г.

05.07.2017 | Брой 23, Бюлетин

В този брой на бюлетина представяме DMS в България – история с начало, опит и още много път напред …

Това е едно възможно начало на нашия разказ.

Другото е по-рационално – с  факти, с мотивите и имената на хората, застанали преди 10 години зад идеята, наречена DMS – Единен дарителски номер в България.

Тогава Весела Герчева и Елица Баракова (съответно Български дарителски форум и фондация „Помощ за благотворителността в България“ – сега BCause) решават, вдъхновени от чешките си колеги, че има ли лесен и прозрачен механизъм за даряване, хората ще даряват повече и по-бързо.

Така се ражда системата, известна сега като DMS – единен номер за трите мобилни оператора, на който хора могат да изпращат sms в подкрепа на други хора или организации. Номерът улеснява дарителите и дава достъп едновременно на много каузи до обща платформа при равни условия.

Весела Герчева си спомня за началото и своите аргументи да се бори за подобна платформа: „Вярвам, че колкото по-лесно е да направиш добро, толкова по-вероятно да го направиш. Също в справедливостта (защото съм зодия Везни) и равния достъп до възможности. DMS е това – лесен, справедлив и достъпен механизъм за дарителство.

Един от тези мъже, Красен Хинков (тогава от Мтел) разказва какво го е спечелило в идеята за общ номер в подкрепа на различни кампании: „Това, че прави набирането на средства за добри каузи по-лесно. В допълнение единият номер позволяваше да се изгради бранд, посветен на благотворителността. Не на последно място, така изградената схема скъсяваше срока за пускане на активна кауза и намаляваше вероятността за грешки. Това щеше да помогне на хора в нужда, а начинът на реализация гарантираше прозрачност и отчетност. Създава се доверие – най-ценното нещо в дарителството“.

Колегата му Кирил Хинков (от същия оператор) добавя: „Като служител на мобилен оператор, по онова време, аз осъзнавах нуждата от поява на независима благотворителна организация, която по ясно установен ред да обработва, следи и контролира коректността на всяка кампания за набиране на средства чрез SMS или обаждане. От тази гледна точка, за мен всичко започна с голям ентусиазъм и желание за осъществяване на „проекта DMS“.

Александър Христов (трети от тогавашния екип на Мтел) добавя: Преди 10 години тази идея беше много иновативна. Вярвахме, че щеше да улесни дарителите, за да даряват по-лесно и по-ефективно, при пълна  прозрачност. И до днес като механизъм за дарение в това отношение според мен DMS няма конкуренция. Видяхме сериозна социална кауза и нямахме колебания да я подкрепим.“

 „Потенциалът се вижда предимно през хората, които работят по даден проект – допълва Мария Пръмова (тогава част от екипа на Глобул, сега Теленор) – Впечатляваше ме техният ентусиазъм и вярата им,  знаейки че няма да е лесно, да пробият монопола на така наречените „държавни“ дарителски инициативи. Тези хора, които и сега работят за DMS, дадоха вяра на много хора, които имаха нужда от помощ. Срещаха се с тях, обсъждаха проблемите им, нуждите им и откликваха светкавично.“

„Установената практика на вече работещото решение в други страни и екипът в България ни убедиха да повярваме в каузата – спомня си Христина Борисова (от Vivatel преди да стане VIVACOM) – Осъзнахме, че механизмът и опростената дарителска система щяха да помогнат на много хора – по-бързо и по-лесно. 

А трудното вземане на решение за това, коя кауза да се подкрепи и за съжаление увеличаващата се нужда на все повече хора, забавяха и затрудняваха работата на екипите на мобилните оператори. Радвам се, че бяхме част от старта на проекта и все още продължаваме да си партнираме“.

С годините и нарастващото към системата доверие хората имат желание да дарят и по-големи суми. През 2015 г. DMS се разширява с нови механизми – дарителите могат да се абонират за месечни sms дарения от 2 или 5 лв., а също да даряват и онлайн – през Epay и ПОС терминал на Обединена българска банка.

Част от кампаниите са набрали средствата, заложени като крайна цел, други – не са толкова успешни, трети – дори с тъжен финал, защото хората, заради които са създадени, вече не са сред нас.

Всички обаче ги обединява едно – дарителите, които са им вярвали и са дарили за тях. Благодарим за това!


10 години по-късно: Lights! Camera! Action!

Какво споделят Красимира Величкова (Бълграски дарителски форум) и Елица Баракова (фондация BCause), които днес задават посоката и умело управляват развитието на платформата, вижте тук:


Как виждат 10 години след началото на DMS партньорите в него:

Десислава Данова, Теленор:

„DMS промени  дарителството в България, като създаде изцяло нов, ефективен и устойчив процес за дарения, който постоянно се развива и подобрява. Чрез въвеждането на един от най-лесните механизми за даряване – sms, DMS  доближи благотворителността до всеки от нас и направи дарителството част от ежедневието ни. През изминалите 10 години тази платформа, която гарантира, че всички дарени средства се разпределят по предназначение и във всеки един момент има ясна информация за развитието на дадена кампания, се превърна в институция.“

 

 

 

Илияна Захариева, Мобилтел ЕАД (Мтел):

„Най-големият успех на DMS може да се опише с една дума – промяна. DMS промени благотворителността у нас, промени отношението към нея, промени и продължава да променя съдби. Преди да се появи DMS имаше малко кампании, имаше неяснота относно начина, по който се събират и изразходват средства от такива кампании, и съмнения в обществото. Залети от молби на нуждаещи се хора и организации, трудно се ориентирахме и не можехме да направим най-добрата преценка на кого да помогнем. Затова съществуването на DMS ни улеснява и помага много – така ние можем да се фокусираме там, където сме най-силни. Днес все повече дарители помагат на все повече хора и организации. Пожелавам ви да продължавате да променяте съдби към по-добро – ние със сигурност ще бъдем до вас и ще ви подкрепяме.

 

 

 

Симона Чаръкчиева, VIVACOM:

„Постепенно платформата се превърна в сериозен инструмент за набиране на средства – не само за хора със здравословни проблеми, но и за каузи на организации. Една от кампаниите, която най-много ме докосна през последните години е програмата „Дом Възможност“ на Фондация за социална промяна и включване. Благодарение на нея десетки младежи, напускащи социалните домове по принуда, защото вече са на 18, намират подслон, морална и материална подкрепа и разбиране и могат реално да си „стъпят на краката“. Каузата е трудна, децата и болните ни съграждани като че ли повече докосват сърцата на хората и има теми, които остават в периферията. Благодарение на DMS и силната комуникация обаче фондацията успя не само да набере средства, но и да има редовни дарения – DMS DOM е каузата с най-много редовни дарители.

 

 

Анка Костова, Обединена българска банка:

„Банката и нейните служители работеха за създаването на прозрачни правила при дарителските сметки, за да можем да помогнем с опита си там, където е нашата сила – финансовите инструменти. През годините нашите наблюдения показаха, че все повече дарители, освен чрез традиционно установени канали, правят дарения и по електронен път, а това доведе до нашето бързо решение и самоинициатива да бъдем част от DMS чрез виртуалния ПОС терминал на страницата му. Уверяваме ви, че тази задача – да превърнем едно търговско решение в социално, не беше лесно упражнение, но благодарениe на екипите на ОББ и тяхната отдаденост на каузата, днес виртуалният ПОС терминал е реалност, чийто резултати ни убеждават, че решението ни е било повече от правилно“.

 

 

Яна Бюрер Тавание, член на DMS Борда:

„DMS асоциирам с генерализиращата си убеденост, че хората са изначално добри, че искат да помагат и че като общество имаме нужда от повече инструменти, които улесняват и подкрепят правенето на добро. Съветът ми към хората, които организират кампании в системата е да имат кураж и сериозна предварителна работа по комуникационния план. Комуникациите са въздуха за кампаниите.

 

 

 

10 години DMS – единен дарителски номер = 700 кампании = 7 млн. sms. Благодарим ви!