Civil Society Europe апелира към всички неправителствени организации за солидарност с Унгария

24.04.2017 | Новини

Civil Society Europe събира петиция с подписи в подкрепа на гражданите и НПО в Унгария.
Унгарските неправителствени организации отскоро са заложник на правителствения законопроект за „прозрачността на организациите, финансирани с чуждестранни средства“. Законодателното предложение, внесено в унгарския парламент на 7 април, принуждава НПО, които получават над 24 000 евро годишно от чужбина, да се регистрират по новото законодателство, като това включва и забрана за финансиране от източници на ЕС, които не се управляват от унгарска институция. На практика това стигматизира всяка организация, която получава подобно финансиране и пречи на автентичната работа на сектора.

Настоящият законопроект не е изолиран случай. Той е част от по-мащабни правителствени действия за подкопаване на доверието в гражданското общество в Унгария. Ако бъде приет в сегашния си вид, новият законопроект, внесен от правителството, ще бъде безпрецедентен за държава-членка на Европейския съюз.

Ако искате да подкрепите петицията, може да видите текста на писмото за подкрепа и електронната форма за събиране на подписи.

Крайният срок за изразяване на подкрепа е вторник, 12.00, централноевропейско време.