Изложбата „Благотворителността през обектива“ 2016 може да бъде видяна до 12 февруари в галерия SYNTHESIS

03.02.2017 | Новини

Изложбата беше открита на 2-ри февруари във ФотоСинтезис Арт Център.

Фотографите, спечелили грантовата схема на конкурса през 2016 г.  – Денис Бучел, Денислав Стойчев и Мирослава Мирчева, споделиха с аудиторията мотивите си да снимат документална фотография, свързана с дарителство и подкрепа за различни каузи. За тях водеща е възможността със средствата на фотографията да се покажат добрите жестове, стремежа да си полезен, да подадаш ръка, не просто да видиш проблема на другия, но и да видиш възможно решение, от което и ти самият да си част.

Темелко Темелков и Надежда Чипева – част от журито, насърчиха присътващите фотографи да участват в новото издание за 2017 г., защото това е единственият фотографски конкурс в страната, който дава грантове на фотографи, за да заснемат идейните си проекти.

Ето фотопроектите на 2016-та и техните автори, които може да видите до 12 фовруари:

„Кучешко сърце“ на Денис Бучел документира дейността на организация Animal Rescue Sofia и тяхната „Ферма“ – приют за бездомни кучета и котки, както и човешката грижа за тях.

Денислав Стойчев с фоторазказа „Православно добротворство“ дава поглед към добрите дела в и около храмовете и представя Църквата като общност, която помага.

Мирослава Мирчева с проекта си „Начисто“ предлага поглед към живота на наркозависимите във фондация „Бетел“ и подкрепата, която те получават, за да живеят достойно и сред приятели.

Конкурсът за настоящата година ще бъде обявен в средата на февруари, а изложбата с финалните фотографии ще бъде открита през октомври.

Проектът „Благотворителността през обектива“ се реализира от Български дарителски форум и фондация BCause, а победителите се избират от жури в състав: Борис Мисирков, Надежда Павлова, Надежда Чипева, Темелко Темелков и представители на двете организации – Елица Баракова и Красимира Величкова.

Спонсорите на конкурса са Аурубис България, АбВи България, КонтурГлобал Марица Изток 3 и Райфайзенбанк, а медийни партньори –  Vesti.bg, сп.„Обекти“, Мениджър Нюз, Информационен портал за НПО в България.