Шествие за правата на жените

06.03.2017 | Календар, Новини

Български фонд на жените организира Шествие за  правата на жените 8 март от 17:00 часа на пешеходната зона на бул. Витоша, между бул. Патриарх Евтимий и ул. Алабин.

„Всеки път, когато една жена защити себе си, без непременно да го знае или заявява, тя защитава правата на всички жени.“ – Мая Анджелоу.

През 2016 г. на много жени се наложи да защитават себе си и своите права. Докато милиони протестираха офлайн, други се възмущаваха и изразяваха своята съпричастност с протестиращите онлайн. Светът беше белязан от хаштагове. Само през януари 2016 в България бяха извършени 4 тежки престъпления срещу жени, 2 от които завършиха фатално – мъже убиха бившите си съпруги. #феминизъмщеима беше хаштагът, с който хората можеха да се солидаризират с мъката и негодуванието на екипа на Български фонд за жените. Следяхме чрез хаштага #solidaritywithpolishwomen (солидарност с полските жени) какво се случва на площадите в Полша и борбата с пълната и крайна забрана на абортите, дори в случаи на изнасилване и кръвосмешение. В Аржентина 16-годишнo момиче почина от преживения шок, а не от раните си, след жестоко групово изнасилване. Оказа се, че там, на всеки 30 часа една жена бива убивана от съпруга си или от свой познат. #niunamenos (нито още една) беше хаштагът, с който можехме да присъстваме и ние на милионните протести в цяла Южна Америка.

На 8-ми март в Америка ще се проведе национална стачка. Срещу един президент, който се хвали, че хваща жените за интимните им органи, без изобщо да ги пита. Който иска да забрани абортите. Който вече нарушава основни човешки права на безброй хора. Милиони жени няма да идат на работа или ако отидат, ще си тръгнат по-рано, няма да пазаруват, но няма и да стоят в домовете си. Те ще въстанат срещу една дълбоко патриархална система, чийто продукт е настоящият американски президент. На 8-ми март можем да покажем своята солидарност с жените в Америка и по света чрез хаштага#adaywithoutawoman (ден без жени). Но и не само.

На 8-ми март е важно и да припомним, че жените в България имат право да гласуват, да учат в университет и да работят от няма и век. И че, както всяко право, тези права могат да бъдат отнети, защото и у нас има политици-сексисти, продукт на патриархалната култура. Важно е да знаем, че всяка четвърта жена в България е жертва на домашно насилие. Важно е да говорим за факта, че у нас жените получават с 14% по-ниски заплати и 40% по-ниски пенсии от тези на мъжете. Важно е да се противопоставим на страха, който изпитваме, когато нощем вървим сами по улиците. Важно за нас е да има повече от 19% народни представителки в Парламента, за да има кой да ни представлява и отчита специфичните интереси на жените, защото всички закони пряко ни засягат. Важно ни е да бъдем оценявани според качествата си, а не според начина, по който изглеждаме. Важно е да повдигнем въпроса защо повечето бедни хора по света, а и у нас, са жени? Но най-важно е да покажем, че ни има и че се борим да променим средата към по-добро, преди тя да е направила от нас хора, които не зачитат ничии човешки права.

На 8-ми март, шествието е за нас, жените, които искаме да живеем в по-справедлив и щастлив свят. Които искаме да бъдем свободни, уважавани, дарявани с любов, но не такава, която ни наранява физически; да бъдем себе си. Искаме да не бъдем и да няма жертви на насилие, искаме да получаваме заплати и пенсии, равни с тези на мъжете, искаме да не ни е страх нито нощем, нито денем, когато се разхождаме сами, искаме политици, които не използват сексистка реч. Искаме управляващи партии, които са ангажирани да работят за запазване на човешките права и човешкото достойнство. Искаме закони и институции, които ни закрилят. Искаме най-естественото нещо за 21 век – равноправие.

Това шествие няма хаштаг. Защото има нещо много по-важно – място на провеждане. Защото има теб, която искаш да живееш по-добре. Ела на 8 март от 17:00 часа на пешеходната зона на бул. Витоша, между бул. Патриарх Евтимий и ул. Алабин. Ела, за да бъдем съпричастни една с друга и за да защитим правата на всички жени по света.

Ние ще бъдем там.