Експозиция – Зад вратите на трезора

29.08.2017 | Календар, Новини

По повод отбелязването на 25-ата годишнина от основаването си, Обединена българска банка, съвместно с Регионален исторически музей – Пловдив, за първи път представя всички ценни антикварни предмети от своя фонд.

Уникални пишещи и сметачни машини, стенни часовници, мастилници и документи, свързани с банковото дело, са част от експонатите, които ще върнат в миналото посетителите на музея и ще разкажат по увлекателен начин историята на банковото дело у нас.

Изложбата на предметите е плод на близо петгодишните усилия на служители на Банката, експерти и реставратори, които описват, заснемат и реставрират предметите от всички клонове на финансовата институция.

Анка Костова, мениджър „ПР и спонсорство” в Обединена българска банка, и Стефан Шивачев, директор на Регионалния исторически музей – Пловдив, споделят любопитни факти около предстоящата изложба:

Сметачна машина ASTRA, Германия, 1920-те

Ценностите, които показваме, са щрихи към етвъртвековната история на ОББ.

На 30 септември 2017 година нашата банка навършва 25 години и неслучайно нашият юбилей е посветен на 25 години традиции и иновации, защото смеем да твърдим, че ОББ е първа по много показатели и дори тази година преживява исторически момент, тъй като вече е част от белгийската група KBC Group.

В партньорство с Регионалния исторически музей в Пловдив и ръка за ръка с НОЩТА, тази година ще представим банката, като „отворим“ трезора ѝ за публиката. Навярно повечето хора ще си помислят, че става въпрос за кюлчета злато, но за нас въобще не е така – стари пишещи и сметачни машини, стенни часовници, печати, везна за злато, бюро и пр. – всичко това за нас е особено ценно, защото ни е било поверено и е опазено досега.

Можете да си представите, че днешното младо поколение едва ли е виждало часовник с махало… Нашата история е важна, защото трябва да знаем през какво сме преминали, за да сме сигурни какво искаме да постигнем.

Изложбата ни ще бъде разгърната в три зали – в едната ще подредим директорски кабинет, другата ще е банков салон и най-накрая – трезор.

Експонатите ще бъдат представени в три ремонтирани зали на сградата на музея на пл. „Съединение” № 1.