По следите на дарителите: онлайн енциклопедия на дарителството стартира с интерактивна игра в София

13.05.2016 | Новини

На 16 май 2016 г. БUntitled-1ългарски дарителски форум ще обяви старта на Daritelite.bg – онлайн енциклопедия на българското дарителство. Това ще се случи с интерактивната игра „По следите на дарителите“, която ще предизвика столични ученици да открият късчета история за някои от най-известните български дарители и дарителски проекти в сърцето на София.

Играта ще стартира в 10.30 часа пред Народна библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ с няколко отбора, сформирани от ученици от столичното 32 СОУ. Те ще имат на разположение 90 минути, в които да открият скрити в центъра на града любопитни факти за личности, сгради и инициативи, свързани с българското дарителство от миналото до днес.

Участниците в играта ще могат да избират между различни категории задачи – търсене на малко известни дарителски локации по карта, отговори на въпроси, свързани с дарителството, и редица творчески задачи. Всяка задача ще носи различен брой точки и всеки отбор ще трябва да избере своя собствена стратегия за успех.
„Неслучайно избрахме да обявим старта на Daritelite.bg с интерактивна игра с млади хора“, обясни изпълнителният директор на Български дарителски форум Красимира Величкова. „Дарителството, щедростта, жестовете в името на другите – това са вълнуващи и важни теми, които обаче са малко застъпени  в образователната система и за които много рядко се говори с младите хора. Това е и една от основните цели на Daritelite.bg – да вдъхнови следващите поколения с историята за промяната, донесена от щедростта на предишните.“

Daritelite.bg е онлайн версията на Енциклопедия „Дарителството – 1878 – 1951“ , обогатена със секция истории на съвременни дарители и  реализирана от Български дарителски форум, с подкрепата на фондация „Америка за България“  .