ДЕСЕТА НАГРАДА ЗА ПРЕВОД „КРЪСТАН ДЯНКОВ“

05.12.2016 | Новини

ekfФондация „Елизабет Костова“ има удоволствието да ви покани на десетата церемония по връчване на годишната награда за превод „Кръстан Дянков“.

Наградата се дава ежегодно за забележителен превод от английски на български език на съвременен роман с висока литературна стойност. Наградата е учредена през 2007 г. и носи името на Кръстан Дянков (1933-1999), изтъкнат български преводач на американска литература от 20-и век.

До днес наградата е връчена в девет поредни години на 14 преводачи на художествена литература, сред които един трикратен и един двукратен носител на наградата, като е отличила преводите на български език на 21 съвременни англоезични романи, написани от американски, австралийски, афганистански, британски, доминикански, индийски, ирландски, канадски, камбоджански, южноафрикански и японски автори. Зад тях стоят имената на българските преводачи: Аглика Маркова, Ани Орешкова, Бистра Андреева, Владимир Молев, Иглика Василева, Йордан Костурков, Любомир Николов, Маргарита Дограмаджян, Милен Русков, Надежда Радулова, Надежда Розова, Невена Дишлиева-Кръстева, Светлана Комогорова-Комата и Светлозара Лесева.

В рамките на конкурса, обявен тази година, Фондация „Елизабет Костова“ получи 22 номинации за 18 превода на съвременни англоезични романи, направени от 18 преводачи на художествена литература от английски на български език и публикувани в периода между 1 януари 2015 г. и 26 септември 2016 г. Краткият списък на преводите, номинирани за наградата, ще бъде обявен на уеб-страницата на Фондация „Елизабет Костова“ три дни преди датата на награждаването. За да научите имената на тазгодишните лауреати на наградата за превод „Кръстан Дянков“, моля, заповядайте на церемонията по награждаване.

Събитието ще се проведе на 9 декември 2016, от 19:00 ч., в Център за култура и дебат „Червената къща“, София.Достъпът до събитието е свободен.

Потвърдете присъствие ТУК.
Повече информация за събитието можете да намерите ТУК.

Проектът се осъществява по инициатива на Фондация „Елизабет Костова“, с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“ и със съдействието на Център за култура и дебат „Червената къща“.