Енциклопедия „Дарителството“ вече е онлайн

16.05.2016 | Новини

Най-пълIMG_20160516_103938ната онлайн енциклопедия за дарителството в България стартира на 16-май с интерактивна изследователска игра „По следите на дарителите“ в центъра на София. В нея участваха ученици от 32-ро СОУ „Св. Климент Охридски“ от столицата. Те бяха изправени пред предизвикателството да открият различни сгради с дарителска история – построени или дарени от щедри българи, да потърсят на сайта на енциклопедията отговори на различни въпроси, свързани с повече и по-малко известни факти за дарителството в страната ни, да направят кратки интервюта със случайни минувачи с въпроси за известни български дарители.

Играта стартира пред Народната библиотека , където децата бяха разделени на три отбора и имаха 75 минути, за да преминат чрез своя собствена стратегия през поредица предизвикателства „по следите на дарителите“ . В хода на състезанието те можеха да изберат и да комбинират отговори на въпроси по съдържанието на енциклопедията, заснети видео и снимки пред сградите с дарителска история, видеа на хората, които отговорят на въпроси за дарителството, скрити думи в различни софийски книжарници, които носят послание за дарителството.

Спечелилият отбор получи за награда 1 метър шоколад, който раздели с останалите участници в състезанието. След финала на играта момчетата и момичетата разказваха за различни свои открития в дарителството и бяха запалени по идеята да научат повече за дарителската история на България.

Daritelite.bg е онлайн версията на Енциклопедия „Дарителството – 1878 – 1951“, издадена от Български дарителски форум и Американска фондация за България.

Онлайн енциклопедията е дIMG_20160516_104248опълнена  със секция истории на съвременни дарители и предлага възможност и на читателите да разказват интересни дарителски истории и практически така да обогатяват съдържанието на онлайн версията.

Тръгнете и вие по следите на дарителите – следете публикациите ни с хаштаг #daritelite.

Проектът е с подкрепата на Фондация „Америка за България“.