Близо 1 млн. лева са DMS даренията през 2015 г.

28.04.2016 | Новини

20160428_101208-pkf_btaДоверието в Единния дарителски номер 17 777 (DMS) всяка година нараства, а с него и сумите, които даряваме за благотворителни каузи. Общата набрана сума през 2015 г. от кампании на физически лица, организации и институции е 988 812 лв.

Днес, 28 април, в пресцентъра на БТА двете партньорски организации Български дарителски форум и Фондация „Помощ за благотворителността в България“ публично отчетоха постиженията на DMS платформата през 2015 година.

През изминалата година дарителските кампании са били 165 – от тях кампаниите на физически лица са 76, на организации – 74, на институции, общини и църковни настоятелства – 15. Приключилите кампании са общо 54.

От 2015 г. DMS предлага нови възможности за дарения – чрез смс абонамент, а също и чрез Epay и виртуален ПОС терминал, интегрирани в сайта. Чрез смс-и през 2015 са дарени 889 046,78 лв, а онлайн даренията са 99 766 лв.

Дарителски тенденции
Традиционно кампаниите на индивидуални лица получават по-голяма подкрепа в сравнение с каузите на организации и институции – 59% от всички смс-и са за тях.
Най-много се дарява за лечение на деца и възрастни със здравословни проблеми.

Статистиката показва, че организациите успяват да привличат повече дарения от смс абонаменти спрямо кампаниите на физически лица – те имат 59% дял от общия брой абонаменти от 2 лв. и 74% дял от общия брой абонаменти от 5 лв. Това е една възможност за организациите да печелят макар и с малки суми, но редовна подкрепа от индивидуални дарители.

Хората демонстрират доверие в платформата, като даряват все по-големи суми през новите канали – очертава се трайна тенденция през онлайн каналите да идват все по-големи дарения, като най-малката дарявана сума обичайно е 5 лв., но все повече преобладават дарени суми между 20 и 50 лв. Неколкократно онлайн бяха дарени суми в размер от 1 000 до 10 000 лв. Най-големите дарения са направени с банкова карта през виртуалния ПОС терминал.

Дарителите и бенефициентите могат да следят в реално време какви средства успява да привлече всяка от кампаниите и това повишава доверието в системата и нейната прозрачност.

„За тези години ДМС се превърна в знак за доверие – каза Елица Баракова, изпълнителен директор на ФПББ – Нашите наблюдения са, че дори когато кампаниите имат свой сайт и дарителска сметка, хората проверяват дали ги има в сайта на ДМС (dmsbg.com). За тях това означава, че са минали сериозна проверка и че може да им се вярва.“

На въпроса как ще се отразят последните събития във Фонда за лечение на деца върху дарителството в България, Красимира Величкова, директор на Български дарителски форум, отговори: „Очакваме главоломно увеличаване на кампаниите за лечение на деца. Това ни връща десет години назад, когато за лечението на децата се грижеше не държавата, а дарителите“.

За какво са даренията (възможни примери):
С дарения, набрани с DMS през 2015 година, бяха подкрепени много каузи в най-различни обществени сфери: – 1007 родители участваха в програма и подобриха родителските си умения; 1200 бедни семейства получиха хранителни пакети за празниците, 7 жени, пострадали от домашно насилие получиха помощ, изоставено бебе получи помощ в специализирана малка къща, младежка организация закупи нов апартамент за младежи, напускащи институциите за деца без родители, а апарат за азот ще помага на десетки недоносени бебета и много от тях ще бъдат спасени.

И още – DMS допринесе за платформата за онлайн жестомимичен превод от говор към текст. Освен на социални и хуманитарни проекти DMS помогна за питчинг сесия на млади филмови творци, за гостуването на българските съкровища в Лувъра, направен бе макет на Рилския манастир и триизмерно сканиране на Ротондата. Два християнски храма започнаха ремонтни работи. Българските отбори участваха в олимпиадите по астрономия и естествени науки в Индонезия и Сърбия. Отличен ученик без родители получава едногодишна стипендия, а кариерен център в Люлин е с обновен вид. Деца спортуваха в турнири по волейбол и футбол в зала, доброволци чистиха парк, язовир Искър беше зарибяван; хиляди изоставени, бити и ранени кучета, котки получават грижи в приюти в София, Габрово, Варна и намират осиновители. Спасителният център за ранени диви животни осигурява все по-качествени медицински грижи за редки видове и тяхната репродукция.

Още факти:
•    Общият брой на дарителските смс за 2015 е 926 645, което включва смс-и от 1 лв. и смс абонаменти от 2 и 5 лв.,
•    Средно на месец през 2015 г. към номер 17 777  са изпращани по 72 218 бр. смс, средно на ден – по 2 434 броя дарителски смс.
•    От старта на платформата през 2007 г. до края на 2015 г.,  през нея са били реализирани 633 кампании, а набраните средства са 5 894 829 лв.

DMS стартира през 2007 г. и дава възможност за едновременното провеждане на неограничен брой кампании на частни лица, организации и институции, които да набират средства чрез смс. От 2015 г. системата предлага и нови механизми за набиране на средства с абонамент за смс и онлайн дарения. Кампаниите, които кандидатстват в системата, се одобряват от DMS Борд, който се състои от представители на двете организации, трите мобилни оператора, Тера Комюникейшънс АД, ОББ, Ипей АД, PR експерти и обществени личности.