Изложбата „Благотворителността през обектива“ гостува във ФотоСинтезис Арт Център

13.01.2016 | Новини

blagoobektivИзложбата беше открита на 12 януари в кафе-галерията на ФотоСинтезис Арт Център, заедно с дискусия за смисъла и трудностите да се прави социална фотография и да се снима благотворителността.

За първа година изложбата, която до сегашното си издание беше предимно от любителски кадри, представя три професионални фотографски проекта – на Боряна Кацарова, Владимир Пеков и Тихомир Рачев,  осъществени през пролетта и лятото на 2015 г. в България. Това е първият конкурс в страната ни за документална фотография, който предоставя грантове на фотографи, за да заснемат идейните си проекти.

Боряна Кацарова с фотоесето си „Моята България, нашите родители“ документира живота на възрастните хора, останали в малки населени места из страната ни и подкрепата и човешко общуване, които те получават.  Владимир Пеков реализира фотопроекта „В една посока“, който „разказва“ за случайни срещи между фотографа, пътуващ на автостоп, и неговите спътници, а всяка фотоистория гради картината на благотворителността – делнична и обикновена, каквато я разбират хората. Тихомир Рачев е автор на проекта „Приятели на морето“. Той е заснел дейността на Морски клуб „Приятели на морето”, гр. Варна, към който младежи в неравностойно положение от североизточния регион на страната, се обучават на умения да се гмуркат и да общуват по-пълноценно с останалия свят.

Дискусията противопостави различни гледни точки към социалната фотография и към самия проект – от критики към неговата художествена стойност до признание, че той е своеобразен документ на нашето време и след години би могъл да бъде свидетелство за процесите в него.

Конкурсът и изложбата „Благотворителността през обектива“ имат за цел чрез средствата на фотографията да разказват за каузи, ситуации, отношения, инициативи и личности, които опитват да променят света ни и същевременно с това – да провокират хора на изкуството да имат сетива за социалните промени и да документират доброто в различните му лица и прояви.

Журито, което определя победителите, е в състав: Борис Мисирков, Елица Баракова, Красимира Величкова, Надежда Павлова и Надежда Чипева.

Изложбата може да бъде видяна в кафе-галерията на ФотоСинтезис Арт Център до 10-ти февруари 2016г.

Проектът се реализира от Български дарителски форум и фондация „Помощ за благотворителността в България“ с подкрепата на фондация „Америка за България“.

Спонсорите на конкурса са Аурубис България,  Райфайзенбанк и Кока-Кола България, а партньори –  Vesti.bg, сп.„Обекти“, Мениджър Нюз и галерия Фотосинтезис.