БДФ с отворено писмо до гл. редактор на в. „Труд“ Петьо Блъсков

28.04.2016 | Новини, Становища

БДФ написа отворено писмо до главния директор на в. „Труд“ Петьо Блъсков във връзка с публикувания на 21.04.2016 г. коментар във в. Труд: „Павел Александров“ – протеже на кръга Капитал“

БДФ уважава правото на медиите да изразяват свободно и достойно своите позиции и мнения, но не и подмяната на факти с лъжи и злонамерените внушения, отправени публично към гражданските организации и дарителите.

До Петьо Блъсков
Главен редактор
В.Труд

С копие:
До медиите

Отворено писмо

Във връзка с публикувания на 21.04.2016 г. анонимен коментар във в. Труд: „Павел Александров“ – протеже на кръга Капитал“

 Уважаеми г-н Блъсков,

От името на „Български дарителски форум“ (БДФ) се обръщаме към Вас с искане за право на отговор във в.Труд и публично извинение за неверните, обидни и компрометиращи внушения и квалификации за нашата организация и нейния директор Красимира Величкова.

Коментарът във в. Труд е „инспириран“ от показния арест на вече бившия директор на Фонд за лечение на деца Павел Александров и още 7 служители на Фонда, състоял се на 20 април 2016 г.

Текстът във в. Труд, впоследствие препечатан с козметични промени в още няколко издания, внушава, че Българският дарителски форум и неговият директор злоупотребяват с влиянието си и монополизират работата на институции и дори – бюджетите, с които те разполагат .

Категорично отхвърляме внушенията, които този материал се опитва да направи по отношение на авторитетна и доказала смисъла си организация, каквато е Български дарителски форум.

БДФ е членска организация на големите дарители в страната. Наши членове са 46 от най-големите компании и фондации, които дългогодишно, устойчиво и ефективно чрез различни свои програми подкрепят важни обществени сфери, включително недофинансирани от държавата сектори като социалния и здравния. Те държат на прозрачността в своите бизнес партньорства и социални ангажименти и не толерират нелегитимни практики и поведение.

Членове на Форума са:

Компании:
1.    Avon България
2.    АбВи
3.    Актавис България
4.    Аурубис България
5.    VIVACOM
6.    Telenor
7.    Данон Сердика
8.    JobTiger
9.    Кока-Кола ХБК България
10.    КонтурГлобал Марица Изток 3 АД
11.    Майкрософт България
12.    МЕТРО Кеш енд Кери БългарияМобилтел ЕАД
13.    Мтел
14.    Обединена българска банка
15.    Перно Рикар България
16.    Пощенска банка
17.    Първа инвестиционна банка
18.    Societe Generale Експресбанк
19.    ТехноЛогика
20.    TELUS International Europe
21.    УниКредит Булбанк
22.    Райфайзенбанк

Фондации:
23.    Американска Фондация за България
24.    Български фонд за жените
25.    Благотворителен фонд „Проф. д-р Желязко Христов, д.м.”
26.    Тръст за социална алтернатива
27.    Фондация “Благотворител”
28.    Фондация “Биоразнообразие”
29.    Фондация „Българска памет”
30.    Фондация „Дънди“
31.    Фондация “Еврика”
32.    Фондация “Искам бебе”
33.    Фондация „Комунитас“
34.    Фондация „Кремена и Кирил Домусчиеви”
35.    Фондация “Лале”
36.    Фондация “Помощ за благотворителността в България”
37.    Фондация „Радостина Константинова“
38.    Фондация “Св. св. Кирил и Методий”
39.    Фондация „Светът на Мария”

Наблюдатели:
40.    Институт “Отворено общество” – София
41.    Фондация „Елизабет Костова”
42.    Фондация ОАК
43.    Фондация „Партньори България”
44.    Фондация „Чарлз Стюърт Мот”
45.    Уницеф България
46.    Фондация “Работилница за граждански инициативи”

БДФ работи за развитието на дарителската среда в България и за ефективни механизми, които да позволяват на дарителите да даряват по-лесно, качествено и прозрачно. Дейността на БДФ се пресича с работата на Фонда за лечение на деца именно в тази плоскост – колкото по-качествено, при бързи и прозрачни процедури работи Фондът, толкова по-малко кампании за лечение на деца лягат като отговорност и очаквания именно върху дарителите и по-малко деца са поставени в риск да се борят за живота си през дарителски акции.

Красимира Величкова, директор на БДФ, е част от Обществения съвет на Фонда от 2011 г., и именно в това си качество следи и коментира както дейността на ЦФЛД, така и показната акция на ГДБОП с ареста на директора и служителите и риска, който подобна акция и недоказаните, но гръмки обвинения оказват върху и без това крехкото доверие на дарителите към институциите.

Във вашия материал има няколко неверни и накърняващи репутацията на организацията и дарителската среда, като цяло, твърдения:

1. “Най-активна защита Павел Александров получава и от близката до олигархичния кръг “Капитал” неправителствена организация Български дарителски форум и директора й Красимира Величкова“.

Красимира Величкова говори за показната акция и арестите във Фонда за лечение на деца единствено и само в качеството си на член на Обществения съвет на ЦФЛД от 2011 г, и не обвързва по никакъв начин в публичните си изяви БДФ с позициите й по отношение на акцията на Прокуратурата. Български дарителски форум не е част от кръгове. БДФ поддържа партньорски и професионални отношения с различни медии и журналисти, в т.ч. и в. Капитал и Дневник, защото за нас водеща ценност в работата ни е прозрачността и отговорността да споделяме с обществото резултатите и ползите от дейността си.

2.„Красимира Величкова от 12 години е приватизирала правото да се изказва като последна инстанция в дарителството“.

Красимира Величкова е директор на БДФ от 8 години и практически от 2008 г. коментира теми, свързани със средата за дарителство в България и в този контекст представя позициите на организацията и членовете си. Становищата на БДФ се базират на изследвания, анализи, проучвания и наблюдение на дарителските практики. Всички членове на Дарителския форум споделят мисията на организацията и инвестират усилия и ресурси за развиване на дарителството в страната. В този смисъл всеки един от членовете на Дарителския форум е и посланик на тази мисия;

3. „Красимира Величкова е на върха на пирамидална структура от фондации, сдружения и т.н. в областта на дарителството, които действат по схемата на “Зеления октопод”, начело с Тома Белев, както и дузината лобистки НПО-та, които представляват организацията за атаки срещу прокуратурата, координирана от проваления бивш правосъден министър Христо Иванов“.

Български дарителски форум „не е пирамидална структура“, а сдружение в обществена полза, вписано в централния регистър към Министерство на Правосъдието и регистрирано по Закона за юридически лица с нестопанска цел през 2004 г., в което членуват 46 компании и фондации с устойчиви дарителски програми в подкрепа на обществото. Мисията на БДФ е да развива дарителството в страната. Български дарителски форум спазва всички изисквания на законите по отношение на своите дейности и отчетност.

Разчитаме и вярваме, че е важно да получим публично извинение към БДФ и неговите членове, както и право на отговор във в.Труд, за да представим обективно информация за дейността си пред вашата аудитория.

Стойко Петков, Председател на УС на БДФ

Алексей Христов, член на УС на БДФ

Людмил Каравасилев, член на УС на БДФ

Руслана Щилянова, член на УС на БДФ

Светлозар Петров, член на УС на БДФ

Симона Чаръкчиева, член на УС на БДФ

Цецка Караджова, член на УС на БДФ