Първа изложба от платформата „Място за срещи” с подкрепата на Societe Generale Експресбанк

25.03.2015 | Новини

91162_Copy of 3 (8)От 26 март до 18 април в галерия „Васка Емануилова“ в рамките на програмата за съвременна скулптура ще бъде представена изложба на Стоян Дечев – „За еднократна употреба“.

Изложбата е свързана с предишни проекти на художника, в които той проучва отпадъчни опаковки и предмети от всекидневието. В галерията ще бъдат показани скулптури, които са свързани с различни работни дрехи, които авторът разглежда като „отпадъчни опаковки” на тялото.

Скулптурите ще бъдат изработени от силикон, а също и гранит, като така се подчертае първо, тяхната изкуственост (дрехата като втора кожа) и второ, те се монументализират. С последното художникът цели да създаде контраст между обекта и материала, от който той се изпълнява – ежедневни предмети ще бъдат превърнати в „паметници”.

Стоян Дечев (р. 1978) живее и работи в София. През 2004 г. завършва специалност „Скулптура” в Националната художествена академия, където продължава с магистърска програма и по-късно с докторантура, като в момента е редовен преподавател. Той работи в различни медии и най-вече в скулптура, рисунка и инсталация, като се занимава с „универсални” проблеми чрез употребата на нови медии и разработва съвременна проблематика чрез традиционни материали и инструменти. Има множество самостоятелни и групови изложби, сред които изложби в Mosan Art Museum, Republic of Korea (2014); National Fall Exhibitions, Plovdiv (2013); the fridge, Sofia (2012); VI emes Jeux de la Francopfonie, Beirut, Lebanon (2008); M-Tel Awards for Contemporary Bulgarian Art, Turkish Bath, Plovdiv (2008), Foundation St.St. Cyril and Methodius Awards, Sofia (2007).