Над 263 000 лева в подкрепа на 28 проекта бяха набрани от шестата благотворителна инициатива на Райфайзенбанк “Избери, за да помогнеш”

05.02.2015 | Новини

За 6 години кампанията е подкрепила 166 проекта с над 2 млн. лева, над 60% от даренията са за проекти от сферата здравеопазване
2263 576 лева бяха събрани по време на шестата дарителска кампания на Райфайзенбанк “Избери, за да помогнеш” 2014 г., като над 60% от сумата е дарена за проекти в сферата на здравеопазването. Средствата са набрани от дарения на служителите на Групата Райфайзен и от самата банка, която за всяко дарение на служител добавя по още 100 лв. В кампанията има дарения и от външни дарители, които постъпват директно по сметките на организациите или чрез дарителски SMS-и, както и чрез онлайн платформата за дарения на инициативата izberi.rbb.bg.
1“Тази година ясно се очерта тенденцията за повече външни дарения – близо 55 000 лв. Това е доказателство, че Дарителската кампания се развива и все повече хора извън банката имат доверие на нашата благотворителна платформа и я използват, за да правят свои лични дарения за подбраните от нас каузи”, коментира Оливер Рьогл, главен изпълнителен директор на Райфайзенбанк.
За шестте години, през които се провежда, “Избери, за да помогнеш” е подкрепила 166 значими проекти в четирите основни направления – Здравеопазване, Социална сфера, Опазване на околната среда, Култура и образование с общо 2.02 млн. лв.
В шестата дарителска инициатива “Избери, за да помогнеш” участие взеха 1775 служители на Групата Райфайзен в България. Заедно с добавените от банката 100 лв. за всяко дарение на служител, общата сума за тазгодишната кампания, набрана от банката и служителите й възлезе на 208 632 лв.
“Избери, за да помогнеш” 2014 се проведе в периода октомври 2014 г. – януари 2015 г. и подкрепи 28 проекта в областите Здравеопазване, Социална сфера, Опазване на околната среда, Култура и образование. По време на шестата дарителска кампания, най-много средства събра проектът на УМБАЛСМ „Пирогов” за закупуване на анестезиологичен апарат за операционна зала на детска травматология (40 968 лв.), следван от проекта на СБАЛАГ “Майчин дом” (32 522 лв.) и от проекта на Администрацията на Президента – „Българската Коледа“ (17 501 лв.)
73-ма служители на Групата Райфайзен избраха да направят дарения за каузи по свой личен избор, които първоначално не бяха включени в списъка на кампанията, като набраните средства за трите проекта по предложение на служителите възлизат на 9 545 лв.
Сайтът на инициативата www.izberi.rbb.bg остава активен и след публичното отчитане на резултатите от “Избери, за да помогнеш”, като на него ще се публикуват отчетите на организациите, включени в кампанията, за това как са изразходвали дарените средства.