Президентската новогодишна реч – с акцент върху приноса на дарителите и доброволците

12.01.2015 | Новини

Новогодишното обръщение на президента Росен Плевнелиев към гражданите на България минути преди настъпването на 2015 г. постави специален акцент върху ролята на дарителите и доброволците за обществото ни. „…Сполетяха ни тежки природни бедствия и инциденти – невинни хора загинаха, хиляди загубиха домовете си. Но не останахме безразлични към болката на сънародниците ни, изпаднали в беда. Хората отделиха от малкото, което имат, в съпричастност към бедстващите, социално слабите и бежанците. Подадената ръка в труден момент е мерило за човещина и за зрелостта на едно общество. Припознахме доброволчеството и дарителството като лична кауза. Доброволците станаха символ на милосърдието и съпричастността на българския народ и показаха силата на единството ни“.

За първи път в новата ни българска история президентската реч има подобен фокус. В официално писмо до Президента Български дарителски форум благодари за това, че с думите и действията си той демонстрира истинско зачитане на усилията на граждани, компании и фондации, които даряват средства или полагат доброволен труд за различни важни обществени каузи.

За БДФ това е важен жест и знак от страна на Президентската институция, че разпознава усилията на дарителите като фактор за промяна и допринася за интегрирането в живота ни на ценности като гражданска активност, солидарност, грижа за другия.

Пълният текст на писмото

Новогодишното обръщение на президента Росен Плевнелиев