Мтел Еко Грант 2015 е на тема ‘Природа с бъдеще’

03.04.2015 | Новини

mtel_grantСтартира седмото издание на грантовата програма „Мтел еко грант“, която този път разглежда опазването на природата в контекста на осъзнаването на личната отговорност и приноса на всеки гражданин, които се възпитават от млада възраст.

Програмата спонсорира безвъзмездно проекти в областите: Повишаване на участието на деца и младежи в дейности за опазването на биоразнообразието, включително и застрашените видове; Насърчаване на практики за възпитание в опазване на околната среда на деца и младежи в детски градини и училища чрез извънучилищни дейности.

Ново за това издание е засилването на образователния и информационен компонент. Задължителна целева група са децата и младежите до 19 години. Конкурсът е отворен и за идеи, които насърчават взаимодействието между професионалните природазащитници и училища, детски градини, читалища.

Крайният срок за изпращане на кандидатурите е 20 април, като в техния фокус трябва попада устойчиво обучение и активности, свързани с децата.

Общият бюджет на кампанията през тази година е 40 000 лева, а максималната стойност на отпусканите средства за един проект е до 8 000 лева.

За финансиране от „Природа с бъдеще“ могат да кандидатстват еко-клубове и неформални ученически обединения чрез учебните заведения; организации, регистриранижпо Закона за юридическите лица с нестопанска цел и определени за извършване на дейност в обществена полза; читалища, регистрирани по Закона за читалищата; училищни настоятелства.

Критериите за оценка на кандидатстващите проекти са качество и бюджет на проекта, резултати и ефект и капацитет на организацията.

Оценката ще се направи на три етапа. На първи етап кандидатстващите проекти ще бъдат разгледани от програмния екип на Фондация „Помощ на благотворителността в България“ (ФПББ), която подпомага Мтел за осъществяването на грантовата програма. ФПББ ще провери спазването на основните изисквания. Проектите, преминали към втория етап, ще бъдат подробно оценени и класирани според колективно достигнати препоръки за решения. В рамките на третия етап Комисия за разпределяне на средствата с участието на представители на неправителствени организации, медии и общественици ще вземе окончателно решение.

Тази година в Комисията за разпределяне на средствата учатват: зам.-министър Ваня Кастрева, в журито влизат още Евгения Друмева, главен редактор на Нетинфо; Константин Вълков, програмен директор на „Дарик радио”; Събина Панайотова – популярен блогър; Стефан Аврамов, еколог от Българската фондация биоразнообразие; Елица Баракова, директор на фондация „Помощ за благотворителността в България“; Милен Атанасов, журналист в БНТ и Христо Даскалов, директор Управление на доставките, логистика и операции Мтел.

Формулярите и описание на необходимите документи за кандидатстване по програма „Мтел еко грант” могат да бъдат свалени от сайта на телекома. Крайният срок за подаване на документи за кандидатстване е 20 април, само онлайн на gro.f1711654463acb@s1711654463rukno1711654463k1711654463.

„Мтел еко грант” е ежегодна дарителска програма, която финансира малки, но стойностни проекти в областта на екологията. Осъществява се със съдействието на фондация „Помощ за благотворителността в България”.

Пълната информация за Мтел Екогрант: http://www.mtel.bg/priroda