В Пловдив и Стара Загора се проведоха дискусии за ролята на малкия и средния бизнес в подкрепа на местната общност

10.06.2015 | Новини

Срещите бяха организирани от Български дарителски форум в партньорство с Националния алианс за работа с доброволци и Обществен дарителски фонд – Стара Загора и с участието на Метро кеш енд Кери – България.

яшМного дарителски инициативи и проекти се случват в различни градове извън София, благодарение на подкрепата на малки и средни предприемачи, но често те остават извън фокуса на общественото внимание. Причините за това са различни, но най-вече това е желанието за анонимност на самите дарители, както и трудният достъп до националните медии, което обезкуражава, защото добрите примери не намират достатъчно публичност и признание. За нас като организация обаче, тези местни инициативи са важни и ценни, защото са добър пример как граждани, бизнес и местна власт могат да си партнират за обществено развитие.

bbbВ дискусията се включиха малки и средни предприемачи, представители на местни НПО, медии, представители на Лайънс Клуб – България, сред които Петър Маламов, Захар Марогло, Анелия Кънева, Димитър, Янков. Присъстваха и служители на МЕТРО – България, които подкрепят регионите в една или друга инициатива с различни стоки и които представиха своята програма „Звездите на Метро“. Тя е насочена именно към малки бизнес проекти в подкрепа на общността, където бизнесът работи и живее.

Своите дарителски истории разказаха Елеонора Георгиева от фирма „Илинор“ ЕООД и Георги Лефтеров, от „Майстор Пекар“ – Пловдив, както и Пламен Русев – предприемач и собственик на верига ресторанти от Стара Загора.

lefteraМайстор Лефтеров е учредител и създател на Българската Гилдия на Пекарите със задача връщането на занаята на пекаря в живота и бита на българите. През 2015 г. на Пловдивският панаир на занаятите, заедно с неговите колеги организира Събор на Хлебари и Пекари, на който раздават над 5000 хляба. Всяка събота той учи безплатно желаещите да правят хляб. Има и друга традиция – всяка година на 21 май се прави „Ден на подареният хляб“ и всичкият хляб се подарява на всеки, посетил пекарната.

Заедно с Пловдивската занаятчийска камера Майстор Лефтеров организира безплатни учебни часове за деца до 4 – ти клас. Майсторът подарява хляб на най-нуждаещите се, хора – безработни, бездомни, хора с увреждания. Мечтата на Майстор Лефтеров е развитие на Българската Гилдия на Пекарите, със създаване на „Къщата на Пекаря“ в Старият град на Пловдив, в която да има Музей на хляба, учебна зала и автентично да се прави хляб пред очите на хората, по технология и начин, както 200 години назад.

Елеонора Георгиева от Илинор ЕООД, фирма за детски стоки, организира Коледна инициатива „Децата на Пловдив – ръка за ръка “ – децата от детските градини на Пловдив изработват новогодишни картички, които после се продават с благотворителна цел.

Събраните средства всяка година са с различно предназначение: 2013 г. – средствата са дарени на Сдружение „Паралелен цвят”, в подкрепа на техния проект за учредяване на „Център за ранна детска интервенция”, 2014 г. с набраните средства са закупени различни образователни и креативни игри за деца със специално образователни потребности, 2015 г. инициативата цели набирането на средства за закупуването на медицинска апаратура за ранна диагностика на нарушено зрение при деца над 3 годишна възраст.

Пламен Русев, собственик на верига хотели и ресторанти, разказа за личните си мотиви да инвестира в местната общност – емоцията да правиш нещо за другите и смисъла да оставиш нещо приятно за тях. Той е изградил чешма и беседка в един от старозагорските паркове и изпитва удовлетворение от факта, че носят удоволствие и са отмора за местните хора.

Повечето присъстващи се обединиха около няколко общи гледни точки:
– Хората имат вътрешна потребност да правят безвъзмездно неща за другите.
– Не винаги имат увереност, че това, което вършат, има значение и води до промяна.
– Често не виждат точните механизми, през които да подкрепят каузи и не откриват точните партньори.
– Обикновено са водени от личното отношение към даден проблем или кауза и желанието да подпомогнат неговото разрешаване.

За по-добра среда за дарителство те имат нужда от общност, в която да обсъждат възможни предизвикателства и идеи, хора – професионалисти, които да ги ориентират в полето и да им предложат възможни разнообразни механизми за инвестиране, партньори за един или друг проект в лицето на нпо, медии, които да отразяват по-обективно новини, свързани с бизнеса, както и от подкрепяща местна власт.