Лицата на хората, които помагат и лицата на хората, благодарни за помощта, разкрива тазгодишното издание на изложбата „Благотворителността през обектива“

29.09.2015 | Новини

_91A8653 _91A8806

Тя беше открита на 28 септември в Мраморното фоайе на Националния дворец на културата. За първа година изложбата представя три фотографски проекта – на Боряна Кацарова, Владимир Пеков и Тихомир Рачев, осъществени през пролетта и лятото на 2015 г. в България.

Това е първият конкурс в страната ни за документална фотография, който дава грантове на творци, за да заснемат идейните си проекти.

Боряна Кацарова с фотоесето си „Моята България, нашите родители“ документира живота на възрастните хора, останали в малки населени места из страната ни и подкрепата и човешко общуване, които те получават.

Владимир Пеков реализира фотопроекта „В една посока“, който „разказва“ за случайни срещи между фотографа, пътуващ на автостоп, и неговите спътници, а всяка фотоистория гради картината на благотворителността – делнична и обикновена, каквато я разбират хората. Тихомир Рачев е автор на проекта „Приятели на морето“. Той е заснел дейността на Морски клуб „Приятели на морето”, гр. Варна, към който младежи в неравностойно положение от североизточния регион на страната, се обучават на умения да се гмуркат и да общуват по-пълноценно с останалия свят.

В експозицията може да видите и фотографиите на победителите в общия конкурс – първото място е за „Маратон за всеки“ с автор Манол Дончев, втора награда спечели фотографията „Класна стая под брезата“ на Мирела Вавова, а трети е Никола Колев със снимката „В прегръдките на кукерите“.

С 232 гласа публиката определи своята снимка – фаворит. Фотоесето „Дари храна на пенсионер в нужда“, с автор Ива Димова, която също е част от експозицията.
Изложбата може да бъде видяна до 7-ми октомври 2015г., а след това ще пътува в различни градове от страната.

Проектът се реализира от Български дарителски форум и фондация „Помощ за благотворителността в България“. Журито, което оценява грантовете и фотографиите за общия конкурс, е в състав: Борис Мисирков, Вера Гоцева, Елица Баракова, Красимира Величкова, Надежда Павлова, Надежда Чипева и Явор Попов.

Наградите за победителите са осигурени от спонсорите на конкурса – Аурубис България, Райфайзенбанк, Кока – Кола България.

Партньори на конкурса са Българска фотографска академия „Янка Кюркчиева”, Българско фотографско сдружение, Фото Форум. Медийни партньори – Vesti.bg, сп.„Обекти“, Мениджър Нюз, Off News, Информационен портал за НПО в България, Фотосинтезис, ФОТОмания.