Второ заседание на Обществения съвет на кампания „Заедно в бедствието“

01.07.2014 | Новини

Днес, 01 юли 2014 г., се проведе второто заседание на Обществения съвет на дарителската кампания „Заедно в бедствието“. Към 12.00 ч. днес на телефонен номер 17 777 с с кодова дума DMS VARNA са изпратени 698 447 sms, а по банков път са дарени 235 022 лв. До момента са изразходвани 47 000 лв. като всички направени разходи са описани на адрес – http://www.bcaf.bg/bg/aktualno/634-poharcheni-pari.html.

Доброволци на Български дарителски форум и Фондация „Помощ за благотворителността в България” направиха свои проучвания на място в трите засегнати района на Варна, Добрич и Велико Търново. По данни на доброволците във Варна са засегнати 600 къщи, в момента тече евакуация на хората от 120 къщи, пострадали от наводнението. Поради наличие на започнали свлачищни процеси предстои оценка и решение от страна на общината за евакуация на засегнатите. Числата на бедствието са динамични и могат са се увеличат. Обследванията на свалачищата ще продължат поне месец.

В Добрич са засегнати 600 къщи и още 300 имота – дворове, градини и др. В района на Велико Търново, Дряново, Дебелец и Килифарево засегнати са 220 къщи. Общественият съвет реши да насочи част от средствата към здравно-профилактични и санитарно – хигиенни нужди, за да се предотварят здравни рискове за населението.

Утре, 2 юли, предстои координационна среща с БЧК за съвместни действия по разпределение на събраните дарения. Общественият съвет ще предложи събраните средства да се разпределят съобразно мащаба на бедствието по райони в съотношението 50 – 30 – 20 съответно за Варна, Добрич и Велико Търново. Беше отчетена необходимостта от подобряване на координацията с местните власти за получаване на точна информация за реалните нужди на засегнатите.

Продължава разпределението на дарения в натура – храна, вода, лекарства и др. Общественият съвет на кампанията „Заедно в бедствието” обръща внимание на всички доброволци, които участват в акциите по почистването на засегнатите райони, да използват дезинфектанти за личната хигиена и ваксини при нужда.

Призоваваме дарителите и всички съпричастни към пострадалите от бедствията да продължат да изпращат sms и дарения за преодоляване на последствията от бедствието.

dms_news_photo2_1404174719