„Моят зелен град“ – екологичната и образователна инициатива привлече над 2500 участници

02.10.2014 | Новини

MyGreenCityНад 2500 души от 23 града взеха участие в инициативата „Моят зелен град“ 2014, която постави фокус върху превантивни действия и помощ за пострадалите от наводненията региони. Системата на Coca-Cola в България дарява 100 000 лв. за закупуване на материали от първа необходимост за домакинствата в пострадалите райони

Над 2 500 доброволци дадоха своя личен принос в опазването на околната среда в най-мащабното досега издание на екологичната и образователна инициатива „Моят зелен град“. Еко любители от 23 града в страната обединиха усилията си за природата под мотото „Бъди зелен не само за ден”. Инициативата се организира за 7-ма поредна година от системата на Coca-Cola в България, Екопак и Българското дружество за защита на птиците.

“Моят зелен град” вдъхновява все повече и повече добротворци. Седмото поредно издание обедини жителите на 23 български града и всички служители на Coca-Cola в България с идеята да се погрижат за природата и за своето населено място.Много от доброволците в страната ще се се включат в акции за почистване на пострадалите райони след наводненията и в превантивно почистване на канавки и шахти”, сподели Светослав Атанасов, изпълнителен директор на Coca-Cola HBC България.

Това издание на инициативата поставя фокус върху помощ в пострадалите от наводненията през 2014 г. региони и върху превантивни действия, с които доброволците могат да помогнат в незасегнатите области. В рамките на инициативата доброволци от Монтана, Враца, Плевен, Варна и Добрич се присъединиха към помощните дейности в Мизия, Варна и Добрич. В подкрепа на техните действия и в допълнение на вече предоставената помощ, ръководството на компаниите в системата на Coca-Cola в България анонсира, че ще предостави на Българския червен кръст допълнителна парична помощ в размер на 100 000 лв. за закупуване на материали от първа необходимост, които да достигнат директно до домакинствата в пострадалите региони.

Служителите на Coca-Cola в София, Банкя и Костинброд, заедно с всички присъединили се доброволци почистиха и облагородиха местностите „Дендрариум“ и „Игликини поляни“ в Природен парк Витоша. Участниците в кампанията почистиха задръстените канавки и шахти, възстановиха счупени мостчета и парапети, боядисаха и лакираха планинските масички, пейки и беседки и поставиха нови шезлонги за почивка на слънце.
DobrovolciNachalo

Pochistvane na AleyaNezryasti

Доброволците помогнаха и за реставрирането на ботаническата алея за незрящи, която се намира в „Дендрариума“- бяха възстановени предпазващите парапети и всички информационни табели.

В инициативата тази година се включи и журналистът и водещ на „Стани богат”

OficialnoOtkrivaneНики Кънчев. Официален старт на „Моят зелен град“ 2014 дадоха изпълнителният директор на Coca-Cola HBC България – Светослав Атанасов, оперативният мениджър на The Coca-Cola Company за България и Албания – Евгени Цонев, изпълнителният директор на Българското дружество за защита на птиците – Нада Тошева и изпълнителният директор на ЕКОПАК – Тодор Бургуджиев.

Тази година в „Моят зелен град” имаха възможност да се включат всички жители и гости на 23 града – София, Варна, Бургас, Сливен, Добрич, Търговище, Шумен, Силистра, Пловдив, Димитровград, Хасково, Смолян, Стара Загора, Габрово, Велико Търново, Русе, Сандански, Пазарджик, Монтана, Враца, Плевен, Боровец и Банско, които обединиха усилия в опазването на природата и дадоха пример как с малка грижа всеки може да повлияе положително на опазването на околната среда.

Медийни партньори на „Моят зелен град“ са новинарският сайт Vesti.bg, вестниците „Труд“ и „24 часа“ и Нова телевизия.

Повече за инициативата “Моят зелен град”:

Инициативата „Моят зелен град” започва през 2008 г. и нейната основна цел е опазването на природата в големия град. През 2009 г. чрез почистването на близо 2 км от Перловската река в София бяха спестени 7 000 кг. въглероден диоксид. През 2010 г. над 500 доброволци се включиха в инициативата и почистиха бреговете на Перловската река и езерото в Южния парк в столицата и по този начин спестиха над 9000 килограма въглероден диоксид. През 2011 г. за първи път инициативата се състоя в 3 града едновременно и събра над 1 000 доброволци.През 2012 г. „Моят зелен град” се проведе в София, Банкя и Костинброд и обедини над 1 500 доброволци. Те събраха разделно 900 чувала отпадъци, боядисаха 150 пейки и детски съоръжения, засадиха над 120 нови дървета и растения и заедно дадоха своя личен пример за опазването на околната среда. През 2013 г. кампанията придоби национален мащаб, като в нея се включиха повече от 2 000 доброволци от общо 22 български града.