Документалната изложба „Благодетели и дарителство в България- между идеала и реалността” представена във Виена

17.07.2014 | Новини

В Българския културен институт „Дом Витгенщайн” във Виена бе представена документалната изложба „Благодетели и дарителство в България – между идеала и реалността”. Нейни автори са доц. Росица Стоянова от Института за исторически изследвания и Цветана Величкова от Научния архив на Българската академия на науките. Автори на изложбата са доц. Росица Стоянова от Института за исторически изследвания при БАН и Цветана Величкова от Научния архив на БАН. Инициативата за нейното създаване и финансово обезпечаване принадлежи на Американска фондация за България и на Български дарителски форум

Изложбата представя различните лица на благотворителността в края на ХІХ до средата на ХХ в. Във фотографиии документи оживяват ликовете на плеядата родолюбиви българи, предоставили имоти и средства, за да направят „благодеяние” в полза на хората или страната си. Благодарение на тяхната щедрост и отзивчивост се изграждат училища, читалища, библиотеки и паметници, откриват се болници, приюти за сираци и самотни възрастни хора, отпускат се стипендии за образование, дават се пари за наука и култура, за страдащи сънародници, останали извън пределите на отечеството. Всички тези страни на дарителската традиция са показани тематично в отделни табла.

Събитието, което се проведе на 11 юли 2014 г., бе в рамките на инициативата за набиране на средства в помощ на пострадалите от наводненията в Североизточна България. Сумата, която се събра на това мероприятие беше 3 300 евро и беше изпратена на детски дом в Добрич. Изложбата предизвика интерес, не само от нашите сънародници, но и от виенчани.

DSC01331При откриването на изложбата директорът на Българския културен институт „Дом Витгенщайн” (БКИ) доц. д-р Румяна Конева даде думата на доц. Р. Стоянова, която представи изложбата и дълголетната благотворителна традиция в България.

Откриването на експозицията бе последвано от благотворителен концерт, организиран от сдружение „Български ритми” с подкрепата на БКИ и под патронажа на Посолството на Република България в Австрия.