Становище във връзка с предложените промени за дейността на фонда за лечение на деца

14.07.2014 | Новини, Становища

Български дарителски форум се присъединява към позицията на гражданска инициатива „Спаси, дари на…” във връзка с публикувания за обществено обсъждане на 8 юли проект за нов правилник на фонда за лечение на деца.

Той предвижда да се отнеме правото на глас на всички представители на неправителствени организации, на медиите и на БЧК в Обществения съвет; да се лишат от финансиране децата, нуждаещи се от спешно лечение; да бъде прекратено заплащането на медицински дейности в чужбина с формуляр за планирано лечение S2 в страни от Европейския съюз за всички диагнози, с изключение на свързаните с трансплантации.

Не е изненадващ опитът гражданските организации да бъдат изолирани от Обществения съвет. Той е съвсем закономерно следствие на всички действия на министерство на здравеопазването по отношение на фонда от октомври 2013 г. насам. Много бързо стана ясно, че това ръководство действа непредвидимо, поставяйки ни пред свършен факт, без прозрачност и диалог, нетърпящо критика и глухо за гражданското общество.

Броени дни преди оставката на правителството, министерство на здравеопазването предлага промени, които изглеждат единствено като цензура и реваншизъм към гражданските организации и медиите.

Категорично настояваме този неадекватен проект за правилник за дейността и организация на работа на фонда за лечение на деца незабавно да бъде оттеглен от обществено обсъждане.

Ако това не бъде направено, представителите на “Спаси, дари на…” и „Български дарителски форум” ще напуснат Обществения съвет, както вече обявиха и колегите от БЧК. Вярваме, че извън съвета, в този му вид, ще бъдем много по-полезни на децата.

По темата ще бъде организирана пресконференция в Пресклуб на БТА, утре, 15 юли, от 11,00 ч.