Дарителството в Пловдив – с фактите и историите зад тях

13.03.2014 | Новини

Български дарителски форум и Американска фондация за България с подкрепата на Национален алианс за работа с доброволци организира в Пловдив дискусия на тема“ Какво знаем и какво не знаем за дарителството в Пловдив днес?“.
Тя се проведе на 11 март в Регионалния исторически музей (РИМ) в Пловдив и събра компании и фондации, които даряват, неправителствени организации, индивидуални дарители, представители на община Пловдив и медии.

Доц. Росица Стоянова, автор на Енциклопедия „Дарителски фондове и фондации в България – 1878 – 1951г.“ даде историческия контекст на благотворителността в града, разказа и за някои от интересните местни инициативи и за големите дарители, както и за инвестициите на общината в социалната сфера. Стефан Шивачев – директор на РИМ очерта нагласите на дарителите към жестове в сферата на културните институции, и в частност – към музея.

Крисимира Величкова, директор на БДФ изнесе фактите и статистиката, свързани с дарителството в Пловдив днес, но подчерта, че често не знаем  историите зад тях и зад конкретните дарителски жестове и не сме наясно с мотивите, които движат дарителите.

Иван Илчев, представител на МаксЕвропа, разказа за корпоративните инвестиции на фирмата, свързани с подобряване на инфраструктурта на Гребния канал в града, реновирането на родилни отделения в множество болници и дарения за УМБАЛ „Св. Георги“, кампания в подкрепа на децата, страдащи от муковисцидоза. Акцент в неговото изказване беше, че са важни не толкова отделените средства, а постоянството в това да желаеш да променяш средата и да го правиш редовно и устойчиво.

Според Любозар Фратев, собственик и изпълнителен директор на „Новиз“АД, както и председател на Фондация „Балкански културен форум“ за дарителство е ценно не само „колко си дал, а колко души си заразил с добрия си премер“. Той и фирмата му подпомагат Българската Коледа и БЧК, работи с Ротари клуб, подпома институции за деца и опитите им в деинституционализацията, местния театър, и изобщо – културни институции в града.

Ренета Венева от НАРД сподели своите „научени уроци“ в дарителството – важно е нпо сектора да говори на един език с местния бизнес и потенциалните дарители и да комуникира адекватно значимостта на своите каузи. Семейството, църквата ни и училището не говорят за това колко е важно да полагаш доброловен труд за различни каузи и за това как мечтата на едни хора да срещне труда и ентусиазма на други и че нашите инвестиции трябва да отиват и в тази посока.

Зам.-кметът на Пловдив Заместник-кметът по „Спорт, младежки дейности и социална политика“ в община Пловдив Георги Титюков обобщи нагласите на общината да работи с дарители и разказа за инициативата „Седмица на благотворителността в Пловдив“, която събира различни интересни инициативи в подкрепа на местни каузи. Предстои втора такава през тази година.

Дискусията се проведе в рамките на изложбата „Благодетели и дарителство в България – между идеала и реалността“, открита на 24 февруари в Пловдив. Експозицията можете да видите в Музеен център за съвременна история, ул. „Ангел Букорещлиев“ №14 до 14 март.