Откриване на изложбата „Комикси за равнопоставеност“

25.03.2014 | Новини

Изложбата ще бъде открита днес, от 18.30 ч. в Vivacom Art Hall, ул. Ген. Йосиф Гурко 4, София. Тя включва 32 комикса събрани в три категории – Стереотипи, Борбата срещу расизма, Истории за миграцията. Една инициатива представяща непрекъснато променящата се картина на Обединена Европа и процесите събиращи или разделящи хората. Ще бъдат представени комикси, носители на Първата Европейска награда за най-добри непубликувани комикси от автори с мигрантски произход.

Комиксите в тази изложба са на автори мигранти, адаптирали се към условията на живот в новата страна или сблъскали се с трудностите, езикът на омраза и расовата дескриминация, неразбирането и неприемането на различните. В рамките на изложбата ще се проведат и два уъкршопа по темата.

Проектът ComiX4 = Комикс за Равенството има за цел да насърчи междукултурния диалог за борба срещу расизма в Европа и да постави на дневен ред културното движение срещу ксенофобия сред младежите, с участието на мигрантите. Страните взели участие в проекта са Италия, Естония, Румъния, Латвия и България, чрез Фондация „Работилница за граждански инициативи“