Отличените неправителствени организации с най-добър бизнес план

24.02.2014 | Новини

На 20 февруари се състоя официалното награждаване на неправителствените организации с най-добър бизнес план. Отличията се раздават по програмата за социално предприемачество 2013-2014, която се организира за трета година от Фондация „Български център за нестопанско право“ (БЦНП), Фондация „Програмен и аналитичен център за европейско право“ (ПАЦЕП) и Фондация „УниКредит“ с подкрепата на Фондация „Америка за България“.

Конкурсът насърчава неправителствените организации да развиват стопанска дейност, за да подсигурят своята финансова стабилност. На първия етап от състезанието те участват в две обучения, където добиват знания как да извършват стопанската си дейност ефективно. На втория етап трябва да разработят бизнес план. В последната част се състезават за най-добра бизнес идея. Общият награден фонд е в размер на 30 000 лева, който се поделя по следния начин: първо място- 12 000 лева, а второ и трето по 9000 лева.

Общо 24 организации са се включили в програмата. Вместо предвидените 7, журито отличи 8 от тях заради големия брой стойностни бизнес планове. Представители от бизнеса, медиите и НПО сектора оцениха идеите: Фондация „Америка за България“, УниКредит Булбанк АД, Средногорие Мед Индустриален Клъстър, Мусала Софт АД, Микрофонд АД, вестник „Капитал“, Yatoto.com.

Организаторите раздадоха общо 3 награди – две втори и една първа. На второ място се класира сдружение „Прегърни ме“ със своята идея за арт-ателие и сдружение „Закрила, Обич и Вяра“ с идеята да създадат целогодишна оранжерия за производство на екологично чисти зеленчуци, в която да работят хора в неравностойно положение.

Победителите в конкурса са сдружение „Трансформация“. Те искат да приложат идеи, които да оптимизират обществения транспорт. Веловръз е едно от техните иновативни решенията за велопаркиране в частни имоти и обществени пространства.

Сред номинираните организации за най-добри бизнес идеи са и: фондация Animal Rescue, сдружение, фондация „Сийдър“, Фондация „Екип“, НЧ „Съгласия 1905″, сдружение „Три шест пет“. По време на церемонията бяха излъчени и няколко видеа, които представят осъществените проекти на миналогодишните победители.

Още от събитието можете да прочете тук